Кой кого спасява? - нов документален филм

По материал на Transform!

Кой кого спасява? Дали богатите спасяват бедните? Политиците спасяват банките? Банковите защитни фондове ли спасяват Европа? Или данъкоплатците спасяват няколко души? За кого е предимство така наречената криза? Новият документален филм от Лесли Франк и Ердолор Лоренц хвърля известна светлина по тези въпроси.




На 11 февруари 2015 сряда филмът ще бъде представен за първи път едновременно в стотици кина и други места в цяла Европа! Вие също можете да сте домакин на премиера в своя град! Само чрез повишаване на осведомеността и открит дебат, можем да спрем банковите защитни пакети в цяла Европа и да създадем истинска демокрация.

Чухте правилно: Каним всички вас, да бъдете домакини на премиера във вашият град, където и да е в Европа или някъде по света. "Кой кого спасява?" за разлика от други филми, ще бъде предоставен от първия ден на всеки заинтересован да го гледам или да го показва на другите, на английски, немски, френски, испански, гръцки и италиански език. Това ще позволи на посланието на филма да се разпространява широко от първия ден в цяла Европа, а може би и на други места. Метод, който вече е доказал стойността си при предишни филми "Водата прави пари" (2011 г.) на "Релси за продажба" (2007) и поради това отново се използва от създателите на филма Лесли Франк и Ердолор Лоренц. "Кой кого спасява?" е създаден като "филм отдолу" - финансиран от тези, които искат да видят филма, показват филма, както и да използва филма като инструмент за разяснение. Един филм, който принадлежи на всички нас. Един филм, който засяга всички нас.

Затова превърнете сряда 11-ти февруари 2015 в своя ден за действие и заедно с нас, станете домакин на премиера във вашият град в киносалон или на друго място!




За какво е филма?

В продължение на шест години, политиците създават многобройни рискови фондове, за да се спасят "системно важните" банки и "свръх-задлъжнелите" държави. Те казват, че го правят за доброто на европейската икономика и за всички европейски граждани. "Кой кого спасява?" показва, кой наистина е спасен. Това никога не е било за спасяването на гърците или испанците или португалците. Основните облагодетелствани от тези кризи са кредиторите. По ирония на съдбата, същите кредитори, които значително допринесоха за кризата с високо-рискови спекулации. За да ги изплатят, данъкоплатците и държавното социално осигуряване в цяла Европа трябва да пострадат. Публичните власти въвеждат политики на строги икономии: пенсиите се орязват, системите за обществено осигуряване са премахнати или приватизирани. "Кой кого спасява?" показва, че банките и други кредитори са успели да превърнат дори финансовата криза в печеливш бизнес модел. Както професор Ханс-Вернер Зин, президент на Института IFO в Мюнхен казва: "Това е нещо като бизнес модел, който банките прилагат. Те разчитат на държавата да ги спасява по време на криза. В добри времена те правят печалби, които разпределят на своите акционери; парите изчезват. В лоши времена, те искат данъкоплатците да покрият загубите им."

Само заедно можем да променим нещата към по-добро!

Ние започнахме работа по филма преди три години, ние си сътрудничихме с редица солидарни организации от цяла Европа: социални движения, НПО, синдикати и други политически участници от Гърция, Испания, Италия, Франция, Германия, и други страни. Ние сме убедени, че ключът към по-демократична и социална Европа е съгласуваното усилие въз основа на опита и споделените знания, и дълбокото разбиране на общият политически контекст.

Филмът засяга всички нас!

Въпросите, поставени във филма засягат почти всеки европейски гражданин, тъй като социалните услуги, от които всички ние имаме полза са повлияни неблагоприятно. Общото ни благосъстояние ще има шанс срещу властта на финансовите пазари, само ако гражданите започват да изразяват своите интереси в "милиардната евро игра", да разберат основните структури и механизми на финансовия капитал. "Кой кого спасява?" ще бъде средство за постигане на тази цел.

Дали темата на филма ще достигне до вас и вие ще се интересувате от използването му за целите на разкриването на влиянието на финансовата криза и на банковите и държавните спасявания и действително облагодетелстваните от тях. След това бъдете част от деня за действие, намирайки мястото сред цяла Европа на 11 февруари 2015 г сряда., като организирате прожекция - премиера в своя град!

Как да го направите? Ние създадохме един вид наръчник, който ви предоставя цялата информация по отношение на общо европейския ден за действие. За допълнителни въпроси, предложения или оплаквания не се колебайте да се свържете с нас: E-Mail: whos-saving-whom.org, Тел. + 49 (0) 176-34854689.

По материал на Transform!

Популярни публикации от този блог

Балада за комуниста – Веселин Андреев

Песни за една страна – Испанска хроника

Горящото сърце на Данко – Максим Горки