МВФ не трябва да си играе на политика с възстановяването на Европа

Международната конфедерация на профсъюзите (МКП) остро критикува негативното отношение на Международния валутен фонд (МВФ) към споразумението, постигнато на 24 февруари между Финансовите министри от еврозоната и на гръцкото правителство за четири месечно удължаване на настоящия Европейски кризисен заем за Гърция.

Писмена декларация от изпълнителния директор на МВФ Кристин Лагард осъжда споразумението, тъй като то не съдържа "ясни уверения" от страна на гръцкото правителство, че ще приложи мерките, включително в областта на реформите на трудовия пазар, извършени от предишното правителство, победено в изборите през януари.

Шарън Барол, главен секретар на МКП, заяви "Пет години на строги икономии и дерегулация, наложени от МВФ и другите членове на Тройката донесоха икономическа депресия, по-голямо неравенство и 25 на сто безработица. Да се настоява, че новото правителство в Гърция трябва да направи същото, граничи с ирационалност".
Барол отбеляза, че реформите на пазара на труда, посочени в изявление на МВФ включват нови ограничения върху правото на стачка и други синдикални дейности, както и премахването на предварително известие при масови уволнения: "Да се направи труда още по-несигурен и орязването на правата на работниците ще допринесе само за по-нататъшно намаляване на жизнения стандарт на работниците и повече неравенство. Няма никакъв смисъл за МВФ да прокара този дневен ред, когато гръцките избиратели ясно изразиха желанието си за промяна и когато финансовите министри от еврозоната се съгласиха с намерението на новото правителство да превърне в приоритет атаката срещу корупцията и укриването на данъци."

МКП е особено загрижена, че осъждането от МВФ на споразумението между Гърция и еврозоната ще подстрекава десни и дори анти-ЕС политически групи, да се опитат, да блокират споразумението в някои национални парламенти, които трябва да го ратифицират. "МВФ играе опасна политическа игра като угажда на политически сили, които са по-заинтересовани от правене на идеологически точки, дори с цената на нова европейска криза, отколкото да се помогне на страна-членка на ЕС, която е загубила 26 на сто от БВП от 2008 г. насам да тръгне по пътя към икономическо възстановяване ", каза Барол.

Като отбелязва, че разширяването на кредита е компромис пристигнат след седмици на трудни преговори между Гърция и Еврозоната, Барол призова МВФ да подпомагане както временното споразумение, така и по-дългосрочното споразумение, което ще е насочено към премахване на основните пречки за възстановяване на растежа и работните места в Гърция.

МКП представлява 176 милиона работници от 328 национални профсъюзи в 162 страни и територии. www.ituc-csi.org



Популярни публикации от този блог

Балада за комуниста – Веселин Андреев

Българи воювали в редовете на съветската армия – втора част

Горящото сърце на Данко – Максим Горки