Никос Пуланзас. Марксизма за двадесет и първи век.

Международна конференция събра философи, историци, социолози и географи около въпроса за актуалността на идеите на Никос Пуланзас. 


Конференцията бе организирана от "Марксизма на XXI век", в партньорство с Espaces Marx, Gabriel Peri Foundation и списанието Actuel Marx and Contretemps. Тя се проведе на 16-17 февруари 2015 в Парижкия университет - Сорбона.

Кратък отчет


Работите на Никос Пуланзас (1936-1979) подхранват днешните най-новаторски марксистки изследвания на държавата, кризата, социалните класи, глобализацията, Европа, фашизма, социалната трансформация и т.н. По тези теми, Пуланзас е прокарал нови пътеки в марксистката теория чрез преоткриване произведенията на класиците, Роза Люксембург , Грамши наред с други и чрез отваряне на марксизма към нови влияния, например теорията на властта на Мишел Фуко. За разлика от живата традицията на пуланзасианските изследвания във Великобритания, Германия, Гърция или Латинска Америка, творбите му колкото и да е парадоксално са малко обсъждани във Франция през последните три десетилетия. Новите поколения изследователи го преоткриват и се стремят да го използват, за да разберат съвремената еволюция на капитализма. Конференцията "Никос Пуланзас. Марксизма за двадесет и първи век" е следствие от това преоткриване на марксизма във Франция, и в частност на работите на Никос Пуланзас.

Конференцията събра философи, историци, социолози и географи около въпроса за актуалността на идеите на Никос Пуланзас. Първи и основен говорител беше Алваро Гарсия Линера, вицепрезидент на Боливия и един от водещите марксисти в Латинска Америка, който представи теорията на Пуланзас за държавата, от гледна точка на последните процеси на социална и политическа трансформация в Боливия. Икономистите Седрик Дюран и Тристан Аура също предложиха да се постави теорията на Пуланзас на базата на дебата Пуланзас / Мандел през 1970-те, за да се разгледа уместността на анализ на "Европейския капитализъм" днес. В светлината на своите изследвания върху съвременната история, Людивин Бантини по късно, разгледа въпроса за приемането на пуланзасианските тези от "революционните Леви" във Франция, а Марко Ди Маджо анализира цялостната позиция на Пуланзас в политическото и теоретично течение на еврокомунизма. Костис Хаджимихалис показа как анализа на държавата на Пуланзас всъщност е вдъхновил съвременната радикална география и може да открие нови пътища за бъдещи изследвания върху география на държавата. Джеймс Мартин разгледа въпроса за еволюцията на Пуланзас от ранните му творби, до "Държава, власт и социализъм" по отношение на въпроса за функцията на закона в политическото господство и социалната трансформация. Статис Кювелакис представи реконструкция на теорията на фашизма на Пуланзас, а също авторитарната държава и предложи някои аргументи за тяхната актуалност в Европа. Алекс Демирович, на базата на своята монография върху теория на държавата на Пуланзас, анализирани някои трудности при теория на капиталистическата държавата като обществено отношение и уместността на идеите за демократични промени към социализъм. И накрая, Изабела Гаро анализира оригиналността на пуланзасианската теория на държавата и на идеите му за политическа стратегия в по-широкия контекст на съвременния марксизъм.

Конференцията бе посетена от около 200 души по време на двата дни, сред които много млади студенти и учени. Голяма част от дискусиите разгледаха въпроса за актуалността на теорията на Пуланзас по отношение на съвременните социални и политически процеси в Европа, специално във Франция и Гърция. Сборник с докладите от конференцията ще бъдат публикуван от водещо академично издателство през 2016.

За програмата на конференцията и повече подробности натиснете тук.


Alexis Cukier, 03 март 2015г.

http://www.transform-network.net/en/blog/blog-2015/news/detail/Blog/nicos-poulantzas-a-marxism-for-the-21st-century.html


Популярни публикации от този блог

Балада за комуниста – Веселин Андреев

Песни за една страна – Испанска хроника

Тихият дон – филм 1957-58 год.