Хората, обединени, никога няма да са победени!

Декларация на Асамблея на социалните движения - Световен социален форум 2015 

Асамблеята на социалните движения на Световния социален форум през 2015 г. в Тунис е мястото, където ние се срещаме в цялото ни разнообразие, с цел да изградим колективна програма за борба с капитализма, империализма, патриархата, расизъма и всички форми на дискриминация и потисничество.

Ние изковаваме обща история и общи направления за работа, които ще доведат до напредък, с надеждата да постигнем решителна победа срещу управляващата система и да създаде алтернативи за социално справедливо развитие, който уважава природата.

Хората по цял свят страдат от последиците от влошаващата се дълбока криза на капитализма, в която частните транснационалните корпорации, банки, медийни конгломерати и международните финансови институции се опитват да увеличат печалбите си чрез прилагане вмешателска и неоколониална политика със съучастието на неолибералните правителства.

Война, военна окупация, неолиберални договори за свободна търговия (Трансатлантически, Транстихоокеански, зони за свободна търговия, МЕРКУСУР-Европа, СИП, МЕРКУСУР-Израел и различни двустранни договори) и "мерки за икономии" са изразени в икономически пакети, които приватизират общите блага и публичните услуги, водят до намаляване на заплатите, нарушаване на правата, увеличаване на безработицата и несигурните условия, претоварват жените и унищожават природата.

Такива неолиберални политики имат огромни последици както за южните така и северните страни и допринасят за увеличаване на миграцията, насилственото разселване, изселване, дълга, и социалните неравенства. Те подсилват консерватизъма и контрола върху женското тяло и живот. В допълнение, те налагат "зелена икономика" като решение на кризата с околната среда и храните, която не само задълбочава проблема, но води до превръщане в стока, приватизация и капитализация на живота и природата.

Ние заявяваме, че народите по никакъв начин не са отговорни за тази криза и те не трябва да продължават да плащат за нея. Ние също така твърдим, че няма възможно решение в рамките на капиталистическата система. Тук, в Тунис, ние потвърждаваме нашия ангажимент да обединим силите си, за да изградим обща стратегия за насочване на нашата борба против капитализма. Ето защо ние, социалните движения, ще се борим:

Срещу транснационалните корпорации и на финансовата система (МВФ, СБ и СТО), които са основните агенти на капиталистическата система, приватизират живота, обществените услуги и общите блага като вода, въздух, земя, семена и минерални ресурси, насърчават войните и нарушенията на правата на човека, и ограбват ресурсите. Транснационалните корпорации възпроизвеждат добивни практики, застрашаващи живота, заграбват нашите земи и разработват генетично модифицирани семена и храни, отнемат правото на народите на храна и унищожават биоразнообразието.

Ние се борим за отмяна на незаконния и омразен дълг, който днес е глобален инструмент за господство, репресии, икономическо и финансово подтисничество над хората. Ние отхвърляме споразуменията за свободна търговия, които са наложени от държави и транснационални корпорации и ние потвърждаваме, че е възможно да се изгради друг тип глобализация, създадена от и за хората, основана на солидарността и на свободата на движение на всички човешки същества.

Ние подкрепяме призива за международен ден на действие на 18 април 2015 срещу споразуменията за свободна търговия.



За климатична справедливост и продоволствената независимост, защото знаем, че глобалното изменение на климата е резултат от капиталистическата система на производство, разпределение и потребление. Транснационалните корпорации, международните финансови институции и правителствата, не искат да се намалят емисиите на парникови газове. Ние отхвърляме "зелена икономика" и се отказваме от фалшивите решения на кризата с климата, като например биогорива, генетично модифицирани организми и механизми на пазара на въглеродни емисии като REDD (Намаляване на емисиите от обезлесяване и деградация на горите), които впримчват бедните народи с фалшиви обещания за напредък докато приватизират и превръщат в стока горите и териториите, в които тези народи живеят в продължение на хиляди години.

Ние защитаваме хранителния суверенитет и подкрепяме устойчивото селско земеделие, което е вярното решение за хранителните и климатични кризи и което гарантира достъпа земя за всички, които я работят.

Ние призоваваме за масова мобилизация за климата през декември 2015 г. в Париж, заедно с COP21. Да направим 2015, година за мобилизиране на социалните движения по целия свят, за климатична справедливост. 

Срещу насилието върху жените, често се използва като военно оръжие в окупирани територии, също насилието върху жените, които са инкриминирани за участие в социалните борби. Ние се борим срещу домашното и сексуално насилие, упражнявано върху жени, когато те се считат плячка или стока, защото суверенитета на техните тела и умове не е признат. Ние се борим срещу трафика на жени, момичета и момчета.

Ние защитаваме сексуалното многообразие, правото на полово самоопределение и ние се противопоставяме на хомофобията и сексисткото насилие.

Ние призоваваме всички хора да подкрепят дейността на четвъртия Световен марш на жените през март-октомври 2015.


За мир и против войната, колониализма, окупацията и милитаризацията на нашите страни.

Ние отхвърляме фалшивия дискурс за защита правата на човека и борба срещу фундаментализма, който често се използва за оправдаване на военни окупации. Ние защитаваме правото на суверенитет на хората и самоопределение. Ние отхвърляме инсталирането на чужди военни бази за подбуждане на конфликти, за контрол и ограбване на природни ресурси, както и за насърчаване на диктатури в някои страни.

Ние настояваме за репарации за всички народи, които са били жертви на колониализма в целия свят.

За демократични средства за масова информация и алтернативни медии, които са от основно значение за побеждаване на капиталистическата логика.

За съпротива и солидарност, ние се борим за свободата ни да организираме синдикати, социални движения, асоциации и всички други форми на мирна съпротива.

Ние отхвърляме интензификацията на репресивни мерки срещу бунтовете на народа, арестите, убийствата и затварянията на активисти, студенти и журналисти, а също и криминализирането на нашите борби.

Вдъхновени от историята на нашите борби и от подмладената сила на хората по улиците, Асамблеята на социалните движения призовава всички да се мобилизират и да развиват дейности - координирани на световно ниво - в условията на глобалната седмица на мобилизация срещу капитализма от 17 до 25 октомври 2015 г.
Социалните движения по света, нека направят стъпка напред към глобално единство, за разбиване на капиталистическата система!

Да се засили нашата солидарност с хората по света, които се борят всеки ден против империализма, колониализма, експлоатацията, патриархата, расизъма и несправедливостта в места като Тунис, Палестина, Кюрдистан, Сирия, Ирак, Либия, Гърция, Испания, Буркина Фасо, Мали, Конго (ДРК), Централна Африка и Западна Сахара ...
Да живее борба на народа!

Хората, обединени, никога няма да са победени!


http://www.transform-network.net/en/blog/blog-2015/news/detail/Blog/-777ae54ac9.html

Популярни публикации от този блог

Балада за комуниста – Веселин Андреев

Българи воювали в редовете на съветската армия – втора част

Горящото сърце на Данко – Максим Горки