Спартак - балет

фотограф Марк Хагеман

Балета "Спартак" е страстна и покъртителна тираноборческа трагедия на историческа тема с множество съпоставки със съвременността. Тук е на лице ясен социален конфликт и вечен стремеж на човека към свобода.

Композитор: Арам Хачатурян
Либрето: Юри Григорович
Хореография: Юри Григорович
Музиката е композирана през 1965г. Балета е поставен за първи път от "Болшой театр" през 1968г.
 

Кратко съдържание


Действие I
Картина 1
Нашествие
Гибел за мирния живот донасят легионите на Римската империя, предвождани от жестокия и коварен Крас. Заловените от тях в плен хора са обречени на робство. Сред тях е Спартак.

Монолог на Спартак
Отнели са свободата на Спартак, но той не може да се примери с това. Горд и мъжествен човек, той не вижда своя живот в робство.

Картина 2
Пазара за роби
Пленниците ги отвеждат на пазара на роби. На сила разделят мъжете и жените, в това число Спартак и Фригия.
Спартак протестира срещу безчовечността на римляните, но силите са неравни.

Монолог на Фригия
Фригия тъгува за изгубеното щастие, с ужас мисли за предстоящите за нея изпитания.

Картина 3
Оргия при Крас
Мимове и куртизанки забавляват гостите, подигравайки се с Фригия, новата робиня на Крас. Куртизанката Егина разпалва неговия интерес към младото момиче. Тя съблазнява Крас в неистов танц. В разгара на оргията Крас заповядва да доведат гладиатори. Те трябва да се бият до смърт в шлемове, без да се виждат един друг. Свалят шлема на победителя. Това е Спартак.

Монолог на Спартак
Спартак е отчаян - той е станал неволен убиец на свой другар. Трагедията събужда в него гняв и протест. Спартак взима решение да се бори за свободата.

Картина 4
Казармата на  гладиаторите
Спартак призовава гладиаторите към въстание. Те му отговарят с клетва за вярност. Отхвърлили оковите, Спартак и гладиаторите бягат от Рим.

Действие II
Картина 5
Апиевия път
По Апиевия път към "спартакистите" се присъединяват пастири. Обединява ги мечтата за свобода и ненавистта към робството. Народа провъзгласява Спартак за водач.

Монолог на Спартак
Всички мисли на Спартак са устремени към Фригия.

Картина 6
Вилата на Крас
Търсенето на Фригия довежда Спартак до вилата на Крас. Голяма е радостта от срещата на влюбените, но на тях им се налага да се скрият, към вилата се приближава шествие на патрициите начело с Егина.

Монолог на Егина
Тя отдавна иска да съблазни и подчини на себе си Крас. На нея е нужно да го завоюва и законно да влезе в света на римските благородници.

Картина 7
Пир при Крас
Крас празнува своите победи. Патрициите го прославят, но войската на Спартак окръжава двореца. Гостите се разбягват. Бягат в страх също Крас и Егина. Спарак превзема вилата.

Монолог на Спартак
Той е преизпълнен с радост от победата.

Картина 8
Победата на Спартак
Крас е пленен от гладиаторите. Спартак не желае разправа. Той преблага на Крас в открит и честен двубой да реши съдбата си. Крас приема предизвикателството и е победен. Спартак го прогонва, нека всички узнаят за неговия позор. Ликуващите въстаници възхваляват победата на Спартак.

Действие III
Картина 9
Отмъщението на Крас
Егина се стреми да вдъхне мъжество на Крас. Въстанието трябва да бъде смазано. Крас събира легионери. Егина го напътства.

Монолог на Егина
За нея Спартак също е враг,  тъй като поражението на Крас е и нейна гибел. Егина замисля коварен план да всее раздор сред въстаниците.

Картина 10
Лагера на Спартак
Спартак е щастлив с Фригия. Като внезапна беда се стоварва вестта за нов поход на Крас. Спартак предлага да приемат боя, но много от неговите военачалници проявяват слабост и го напускат.

Монолог на Спартак
Спартак предчувствува трагичния край, но свободата е над всички и заради нея е готов да отдаде своя живот.

Картина 11
Разложение
Добрала се до уплашените гладиатори, които още могат да се присъединят към Спартак, Егина заедно с куртизанките ги съблазнява и примамва в уловка, предавайки ги в ръцете на отрядите на Крас.

Монолог на Крас
Крас е преизпълнен с желание за мъст. За него не е достатъчно да победи. Нужна му е гибелта на унизилия го Спартак.

Картина 12
Последния бой
Легионерите окръжават войската на Спартак. В неравен бой загиват другарите му и той самия. Спартак се сражава до последен дъх.

Реквием
Фригия намира тялото на Спартак. Тя го оплаква, пълна с вяра в неговия подвиг.



Балет "Спартак", "Болшой театр", 2008г.
https://www.youtube.com/playlist?list=PLD403A68382B496A4




Балет "Спартак", "Болшой театр", 1970г.
https://youtu.be/Nc-w1Zgl4dU

Популярни публикации от този блог

Балада за комуниста – Веселин Андреев

Българи воювали в редовете на съветската армия – втора част

До Главнокомандващия въоръжените сили на СССР маршал Сталин