Предрешеният изборен резултат

Публикуваме този анализ не като 100% съгласие, а като полезен и уникален опит за анализ на изборите в България.

Слабият резултат от местните избори за ПП „БЛ” и за нейните коалиционни партньори от БРП /к/ и БРСП, под общото наименование Българска радикална левица /БРЛ/, изкара от равновесие много от членовете на ПП „БЛ”. В интернет пространството заваляха остри и непремерени изказвания и обвинения към ръководството на Партията от някои от нейните членове. А в случая е нужен спокоен и трезвен анализ на причините, довели до този резултат.

Моето лично мнение е, че резултатът от изборите беше предрешен. БРЛ не можеше да постигне нищо съществено. Можеше най-много да вкара в някои от общинските съвети в страната по някои съветник, който да прече на представителите на олигархичните партии да правят големи нарушения на законовите положения. Но и това не стана. Аз виждам причината за това в липсата на яснота в БРЛ за политическия противник /за врага/, за нужните на обществото икономически и политически промени, за партията, която може да оглави борбата за тези промени, за същността на партиите от БРЛ и за стратегията и тактиката на борбата с политическия противник.


Ако БРЛ искаше да бъде истинска радикална левица, тя трябваше ясно да заяви,че България е вкарана в една обединена европейска колониална империя и е превърната в колониална зависима страна. Като на всяка такава страна и на България беше разрушена икономиката, което е принцип на действие на всеки завоевател, материалните и човешки ресурси бяха заграбени, а самата страна превърната в пазар за стоките на империалистическите държави. Европейската колониална империя осъществява своята власт у нас косвено чрез продажната българска буржоазия, която заради лични облаги съдейства на империалистите да ограбват и разоряват страната ни. Така, че политическият враг на БРЛ е обединеният европейски империализъм и българската продажна олигархична буржоазия, представени във властта от нейните партии.

От това положение на българския народ произтичат и неговите основни политически задачи – да отхвърли империалистическото робство и да премахне властта на българската олигархична буржоазия. Това означава, че на българския народ му предстои да извърши едновременно национално-освободителна , антиимпериалистическа и социално- освободителна, антикапиталистическа революция. Това може да стане единствено в съюз и в съвместна борба с народите от другите колониално и буржоазно поробени държави в Европа и в света.

Задачата за национално и социално освобождение на българския народ може да бъде изпълнена само под ръководството на истинска радикална лява партия. Партиите, влизащи в БРЛ не отговарят на това изискване.

ПП „БЛ” е дребнобуржоазна социалдемократическа партия, съставена от хора, собственици и несобственици на средства за производство. Като такава тя може да върви и върви единствено след олигархичните буржоазни партии и да провежда своята политическа дейност в законовите рамки, установени от европейските империалистически власти и от българската олигархична буржоазия, залъгвайки се с дребни, несъществени реформи. Реформи, които не впечатляват народа, поради което той не я подкрепя, а остава над 50% политически безучастен.

БРП /к/ и БРСП са две маргинални дребнобуржоазни партии на несобственическата буржоазия. Първата стои на позициите на отхвърления от развитието на обществото уродлив държавен /бюрократичен/ капитализъм, а втората на регулирания от буржоазията смесен капитализъм и заинтересованост на работниците от производството на повече печалба, т.е. от по-интензивна експлоатация.

Изводът е, че на България е нужна нова радикална политическа левица, която да оглави борбата на българския народ за национално и за социално освобождение. Нужно е интелигентната част на българския народ и най-вече представителите на работниците и на служителите, тези, които отхвърлят националното и социалното робство, по-скоро да узреят за нуждата от такава партия- левица и да излъчат свои представители, които да я изградят.

Стратегията на новата радикална политическа левица трябва да се изрази на, първо място, в разясняване на народа на смисъла на борбата и на привличането му на страната на революционните промени. Второ, в борбата за извоюване на възможно най-големи отстъпки от европейската империалистическа и от българската олигархична буржоазия с цел оцеляване на народа и запазване на нацията от изчезване, докато назреят условията в света за революционни промени и унищожаване на капитализма.

Тактиката трябва да бъде съобразена с възможностите, които дава буржоазната демокрация за настъпление на радикалната левица, до момента когато избухне световната антиимпериалистическа и антикапиталистическа революция. Участието в изборите за буржоазните органи на властта трябва да бъде спомагателна, а не единствена цел.

Само при спазване на горните условия голяма част от днешните над 50% неучастващи в изборите български граждани ще припознаят радикалната българска левица за своя политическа партия и ще я подкрепят.



3.11.2015 г. Петър Йорданов – Българско марксистко движение

Популярни публикации от този блог

Балада за комуниста – Веселин Андреев

Песни за една страна – Испанска хроника

Христо Ясенов - три стихотворения