Възпоменание за справедливостта


Днес са разстреляни осъдените от Народния Съд виновниците за Третата Национална Катастрофа!

Тези, които направиха България съюзник на Хитлер и Мусолини, окупираха юридически принадлежащи на съседите ни Гърция и Югославия територии, избиваха и репресираха техните патриоти и антифашисти. 

Създадоха и приложиха анти еврейско законодателство, България стана съучастници в геноцид, като българската полиция, жандармерия войска събраха от къщите им евреите от окупираните територии и ги транспортираха с БДЖ до лагерите на смъртта.

На 28 октомври 1944 е подписано Примирие между България от една страна и САЩ, Великобритания и СССР, от друга!
Това на практика е акт за пълна капитулация на България, съюзника на Хитлер и Муселини!

Съгласно този международен юридически акт създава се Съюзна контролна комисия (СКК), с членове представители на трите страни Великобритания, САЩ и СССР!

В примирието изрично е написано, че, "всички фашистки организации следва се разтурят, а лицата, обвинени във военни престъпления, се предават на съд."
Задължават ни да върнем изнесените от Гърция и Югославия ценности и материали.
България не получава статут на съвоюваща страна.

Нещо повече Съюзна контролна комисия има право да спира всички решение на правителство, съда и прочее органи на Българската Държава!

Тогава е приет и приложен Закона за Народния Съд!

Да сте чули САЩ или Великобритания да са казали, че има незаконни и несправедливи присъди??? 

Да са възразили САЩ или Великобритания за някоя присъда???

Закона за Народния съд е действаш и в момента. През 90 години главния прокурор Татарчев се опита да го отмени. Но му забраниха от посолствата САЩ, Франция и Великобритания. Има отменени присъди на Народния съд, ама защото не отговарят на самия закон за Народния съд!

Това са фактите, другото са интерпретации на неграмотни и много прости хора!

Огнян Боюклиев


"Народен съд за всички, които са ограбвали, потискали, измъчвали и безчинствали с българския народ и за тези, които обявиха война и изправиха страната ни пред нова катастрофа."

Никола Петков, 
Министър без портфейл от 9 септември 1944 г. до 26 август 1945 г в първото правителство на Отечествения фронт, „Позив”, публикуван в бр. 1 на в. „Земеделско знаме” от 14 септември 1944 г.


„6. България ще сътрудничи за задържането на лица, обвинени в военни престъпления и за тяхното съдене.

7. Българското правителство се задължава да разтури веднага всички намиращи се на българска територия прохитлеристки или други организаций, които водят враждебна на Обединените Народи пропаганда и да не допуска занапред съществуването на такъв род организации.“

Съглашение за примирие между правителството на българия от една страна и правителствата на Съветския съюз, Съединеното кралство и Американските съединени щати, от друга, 28 октомври 1944г., София.


„Делегацията на Българското правителство ....има съзнание за грешката, сторена в миналото от бившия режим, който е водил една противонародна политика и е извършил едно голямо престъпление, като е обявил неоправдана война на великите западни демокрации, като е допуснал да се нападат през нашата територия съседни държави и се е отдал на една пакостна окупация, като е водил работите по такъв начин, че нарушавайки основните задължения за неутралитет, е предизвикал дори и нашата освободителка да ни обяви война. На съвестта на целия народ тежи едно тежко престъпление, извършено от българското правителство... Но този народ не остана безучастен зрител на извършването на това престъпление от неговите самоналожили се господари и от техните господари германците. От първия ден още, той започна една борба за съпротива, която по своите многобройни жертви, по пролятата кръв, по понесените мъчения не отстъпва в нищо на страданията на ред други народи, потъпкани и завоювани от войските на Хитлер. Тази кървава страница от историята на нашия народ е за съжаление, много малко известна навън, но тя остави дълбока следа и най-черни страдания по селата и градовете на нашата земя. Тя е, която даде сила най-после на народа и на българската войска да извърши народно въстание. Благодарение на успехите на войските на СССР и на неговите големи съюзници – Англия и САЩ – в сразяването на германците, България разкъса веригата на тази зловеща и престъпна фашистка диктатура и можа да наложи едно истинско народно управление, каквото е управлението на ОФ... И днес, когато ние сме изправени тук, пред вас, за да съдите в наше лице делата на бившите наши управници и злодеи, които почерниха името на българския народ и го покриха със срам, тия злодеи ....ще бъдат съдени от съдилищата на този народ.“

Професор Петко Стайнов - Министър на външните работи при подписването на споразумението за примирие, 28 октомври 1944 г.


Популярни публикации от този блог

Балада за комуниста – Веселин Андреев

Песни за една страна – Испанска хроника

Христо Ясенов - три стихотворения