Неолибералният капитализъм поражда свръх богати и свръх бедни – Уве Хикш



Капитализмът и кризата са като двете страни на една монета. Капитализмът от една страна създава несметни богатства, но същевременно създава бедност, безработица и социално изключване на хората. Така например, според изследванията на Международната организация на труда (ILO) в Женева, в света най-малко 1 млрд. души са безработни. Това са 20% от световното население или 1/3 от всички, които могат и искат да работят. Повече от 1,2 млрд. души по света живеят в абсолютна бедност и разполагат с по-малко от 1 долар за оцеляване. Повече от 1 млрд. хора по света гладуват. Само през последната година броят на гладуващите е нараснал със 75 млн. Души.
Чрез неолибералната икономическа политика от 70-те години насам масивно бяха увеличени най-вече печалбите на големите концерни. Чрез дерегулацията на пазарите на труда и политическо отслабване на профсъюзите постоянно се намалява нивото на заплащане.
От една страна се орязват социалните права на работещите, на пенсионерите и социално слабите, а от друга се намаляват данъците върху печалбите и капитала.
Масовите приватизации на публичните предприятия и обществени услуги и системите за социално осигуряване създават на капитала възможности за допълнителни печаливши инвестиции. Власт имащата класа се опитва да присвои нарастващото в следствие на техническия прогрес обществено богатство и да го превърни във своя лична собственост.
ПО ТОЗИ НАЧИН световното финансово богатство през последните тридесет години е нараснало повече от 20 пъти. И докато през 1980 година то е било 12 блн. долара днес то е нараснало над 200 блн. долара. В същото време световният обществен продукт, който представлява реално производство на стоки е нараснал само 5 пъти от 10 блн. долара на 50 блн. долара.
Това развитие е една от основните причини за масово нарастване на бедността в света. Богатите са се облагодетелствали за сметка на трудещите се и на бедните хора. Ние живеем в едно общество, в което има проблем със забогатяването, което означава, че богатите живеят все повече за сметка на бедните.
Неолибералният капитализъм доведе до там, че на основата на една стагнираща реална икономика, се наду огромен финансов балон от пари и дългове. Покачващите се печалби и преразпределянето на приходите в полза на собствениците на капитала и на богатите предизвикаха гигантски излишък на капитал. Освен това този процес се засилва от тенденцията за приватизации по целия свят в сферите на пенсионното дело и на социално-осигурителните системи.

Уве Хикш

Популярни публикации от този блог

Балада за комуниста – Веселин Андреев

Песни за една страна – Испанска хроника

Христо Ясенов - три стихотворения