Лирична песен за човека – Юрий Пименов



“Аз обичам тези нови квартали. В тяхната незавършеност, даже в неудобствата живее младата душа на новото. Новите градове, райони и квартали раждат своя особена поезия, особен начин на живот. На новите места започват да разчистват земята, на строителните площадки се появяват огромните кранове с тяхното бавно и неотменимо движение... След това колко различни животи ще заселят тези сгради.“ – Юрий Пименов

„Дайте тежката индустрия!“, Юрий Пименов, 1927 година.

„Ние строим социализма“, Юрий Пименов, 1931 година. (фрагмент)

„Нова Москва“, Юрий Пименов, 1937 година.

„Фронтови път“, Юрий Пименов, 1944 година.

„Новите номера“ от серията „Нови квартали“, Юрий Пименов, 1963 година.

„Лирично в новия дом“, Юрий Пименов, 1965 година. (фрагмент)

„Първи красавици от новия квартал“, Юрий Пименов, 1961 година.

„Сватба на утрешната улица", Юрий Пименов, 1962 година.

Юрий Пименов е руски живописец, театрален художник и график,  Народен художник на СССР (1970), Действителен член на Художествената академия на СССР (1962). 
Роден е на 13 ноември 1903 г. в Москва. Учил е във Висшите художествено-технически ателиета (Вхутемасе) при С.В.Малютин, В.А.Фаворски. Бил е преподавател във Всерусийския държавен институт по кинематография (ВГИК) от 1945 до 1972 г. , професор от 1947 г. Пименов е член-учредител на художествената група ОСТ. За работите му от този период (20-те години на миналия век) е характерна монументална композиция, пронизана от бурно движение и аскетизъм в цветовите решения. От началото на 30-те години Пименов се обръща към жанровата живопис, а също към пейзажа и натюрморта, изработвайки своеобразна маниера на живописване с малки, полупрозрачни мазки, създаващи вибриращата повърхност на неговите картини. Показвайки човека в труда и бита, Пименов разкрива поезията на всекидневната съветска действителност. Обръщайки се често към образа на съветската жена, Пименов лирически проникновено утвърждава нейната духовна и физическа красота. Близки до картините са и графичните работи на Пименов в това число и плакатите му, а също създадените за театъра, основаващи се на живописните принципи декори. Умира на 6 септември 1977 г. в Москва.
Юрий Пименов е лауреат на Ленинска премия (1967) и държавна премия на СССР (1947 и 1950).

Популярни публикации от този блог

Балада за комуниста – Веселин Андреев

Българи воювали в редовете на съветската армия – втора част

До Главнокомандващия въоръжените сили на СССР маршал Сталин