Гласът на свободата - радиостанция „Христо Ботев“ през 1941-1944 година

Гласът на свободата



“Радиостанцията “Христо Ботев” беше боевият глас на антихитлеристкия фронт в България.“ – 
Вълко Червенков

В края на юни 1941 г. в Москва е създадена централната радио-редакция на Коминтерна, международна комунистическа организация, ръководена от Георги Димитров. Радиопрограмата на български език, наречена „Христо Ботев” започва своите предавания на 23 юли 1941 г. Десетте коминтерновски радиостанции на различни европейски езици излъчват чрез мощни съветски предаватели. Основната цел на „Народната радиостанция” „Христо Ботев”; е да подпомага борбата против хитлеристкия фашизъм.

Шуховската кула – антената на радио „Коминтерна“. Височина 160 метра. 1922 г.

Първоначално програмите се излъчват на къси вълни само в понеделник, сряда и събота, а по-късно стават ежедневни. Редакцията на „Христо Ботев”; се намира в московския райоон Ростокино, в сградата на Коминтерна и се ръководи лично от Георги Димитров. В редакцията на радиото работят известни комунистически дейци като Васил Коларов, Станке Димитров (Марек), Карло Луканов, Вълко Червенков и др. В средата на октомври 1941 г. радиостанцията се евакуира в град Уфа - централна Русия, и се връщат в Москва през лятото на 1942 г. Предаванията се излъчват всеки ден от 22:10 до 22:25 ч.

Станке Димитров – Марек
На 17 юли 1942 г. по „Христо Ботев”; е прочетена програмата на Отечествения фронт. С нея се отправя призив за обединяване на патриотичните и демократичните сили в България за обща борба срещу хитлеристите и техните български поддръжници. В програмата се поставят общонационални външнополитически задачи: скъсване на съюза с Германия и другите държави от оста, изтегляне на германските войски от България, спиране износа на храни и материали за Германия, възстановяване на дипломатическите отношения със СССР, САЩ и Англия. През август 1943 г. са въвведени четири емисии дневно. Карло Луканов отговаря за специалните емисии на немски език, предназначени за немските войници и офицери в България. През 1943-1944 г. българските власти заглушават предаванията на радиостанцията за региона на София.

След взимането на властта от Отечествения Фронт на 9-ти септември 1944 г. предавателят на Вакарел е наречен национален предавател „Христо Ботев”, а през 1948 г. е решено да се създаде втора програма на Радио София, която носи името „Христо Ботев”.


За новото опълчение и новите опълченци против хитлеристкото иго


Кой не знае и не помни у нас славните опълченци — героите при Шипка и Стара Загора през 1877 година? За ония наши народни синове, които с оръжие в ръка, рамо до рамо с нашите руски братя, преди повече от 60 години се бориха като лъвове за националната свобода и независимост на нашата скъпа родина ?
Нашият народ тачи тяхната памет като светиня. Малцината живи ветерани от времето на освободителната война през 1877—1878 г. се ползуват с уважението и любовта на всички искрени и честни родолюбци, като живо олицетворение на нашата национална гордост и величие. Опълченските дружини през 1877 г. бяха създадени от нашия народ, който посрещаше руските войски — братушките — с отворени обятия, като свои освободители от петвековното робство, и който сам вземаше пряко участие в борбата за своето освобождение.
С дълбока признателност ние отбелязваме днес подвизите на героите опълченци и припомняме за тях, за да призовем отново всичко будно и родолюбиво в нашата поробена от немските фашисти страна да последва примера и беззаветния патриотизъм на шипченските юнаци. Всички кътища на нашата страна — до последната колиба, до последния егрек и бачия — дишат безгранична омраза към настанилата се в България хитлеристка сган, против нашите управници — народни душмани, които продадоха и род, и родна чест на чужденците немци.
Тая омраза трябва да се излее — и тя започва да се излива в безпощадна борба против немските разбойници, които оплячкосват България и я тласкат към престъпна война с нашите братя-освободители.
Вън от България фашистките орди!
Българи, нека всички като един човек се опълчим срещу враговете на нашия народ — немските фашисти и техните лакеи в България!
За ново опълчение и нови опълченци в борбата срещу хитлеровото иго.

Вълко Червенков, 6 август 1941 г. по радиостанция „Христо Ботев“

Популярни публикации от този блог

Балада за комуниста – Веселин Андреев

Горящото сърце на Данко – Максим Горки

София посреща Червената армия