Бежанци - Димитър Нейков

Снимка: Сърджан Зивулович, Словения.

- Тате, тате, какво е бежанци? – не спираше с въпросите Митко. Баща му по навик веднага отвори Уикипедия и прочете:
- „Бежанците са хора, които: се намират извън своята родна страна или страната, в която живеят постоянно; имат основателен страх от преследване поради своята раса, вероизповедание, национална принадлежност, членство в социални или политически групи; не могат или не желаят да се възползват от закрилата на тази държава, или не искат да се върнат там, заради страх от преследване. Обикновено това са хора, които бягат от война.“
- Какво, какво, какво?! Единствено, разбрах, че бягат от война!
- Това ти е достатъчно – отряза го баща му.
- Тате, тате, ама защо всяка вечер по новините говорят за тях? Аз разбрах, че бягат от родината си Сирия, защото там има война, но защо говорят, че е опасно като са дошли тук? Войната с тях ли ще дойде?
Баща му се позасмя и отговори:
- Не, сине, не е опасно, че войната може да дойде с тях. Просто много от хората се опасяват, че нашата бедна държава трябва да се грижи и за тях. Настанени са да живеят в мизерни условия. Абе слушай новините и ще разбереш.
Майка му слушаше разговора и се намеси:
- Мите, помниш ли, че съм ти разказвала, че твоите прабаба и прадядо и техните родители също за бежанци?
- Как бе, мамо, прабаба и прадядо не са ли българи?
- Българи са разбира се! Но са живеели на територията на днешна Турция, близо до гр. Одрин. Имало е цели села, населени предимно с българи. Нашият род е от такова село - Еникьой или Ново село.
- Добре де, мамо, а защо са избягали от там?
- За да си спасят живота, сине. Турската армия е минавала и избивала всички българи. Това се е случило през 1913 г. Прабаба ти е била на 11 г., а прадядо ти - на 13 г. Една нощ са разбрали, че в съседното село всички българи са избити и родителите им са събрали децата и са хукнали към България ... без нищо.... Всичко са оставили там, но са спасили най-ценното – живота! Така са направили всички семейства ....които са успели... За някои е било късно...
- Мамоооо, не плачи! Винаги като ми разказваш тази история плачеш! Сигурно след 100 г. някоя сирийска майка ще разказва на детето си тяхната история за бежанци и тя също ще плаче... Добре де, мамо, от тогава са минали 100 г., измислен е компютъра, ракети летят в космоса, а защо се случва същото с хората?
- Майка му въздъхна тъжно и безсилно повдигна рамене...

5 клас, 2014 г., Митко
Димитър Нейков

Популярни публикации от този блог

Балада за комуниста – Веселин Андреев

Песни за една страна – Испанска хроника

Христо Ясенов - три стихотворения