Две книги на проф. Георги Найденов

На 5 ноември 2015г. в зала "Тържествена" на УНСС се състоя представяне на двете последни книги на известния наш философ и социолог проф. Георги Найденов - "Дългите вълни на Кондратиев при "социализма" и "Стогодишната парадигма".

 
Професор Георги Найденов е завършил специалност "Философия" със специализация по социология. Доктор е по философия и доктор на науките по социология. Дисертацията му за доктор по философия е: "Главното противоречие на НР България на сегашния етап" (1982), а за доктор на науките по социология: "Държавният капитализъм - произход, същност, идеогеми" (2002). Професор по социология в катедра "Икономическа социология" в Общ икономически факултет на УНСС. Основните му научни интереси са в сферата на икономическата социология, социология на политиката, политикономията на "социализма", социалните трансформации, цивилизационното развитие, сравнителната публична администрация и др.
Основни публикации: "Какво става" 1991, "Сто годишната парадигма" 2003, "Руските либерали и консерватори в краят на осемдесетте" 2004, "Клъстерите на капитализма, типология и динамика на капиталистическите икономики" (в съавторство) 2012, "Съвременният руски антисемитизъм - исторически корени и перспективи" 2012, "Сравнителна публична администрация" (учебник) 2007, "Публична власт и политика" (учебник) 2012.

Монографията "Стогодишната парадигма" за пръв път е издадена през 2003 г. В нея се подлага на критичен анализ създадената от Ленин и доминираща в обществените науки и всекидневното съзнание парадигма, че Октомврийската революция и другите революции от нейния тип са анти-буржоазни революции, че възникналото в резултат на тези революции общество е коренно различно от капитализма, и че характерната за тези общества държавна собственост е обществена. Разглежда се генезисът на Лениновата парадигма и нейните идеологически функции. изследва се причините, поради които чрез преобръщане на оценъчния знак, тя е ре-активирана от комунистическата номенклатура след 10.11.1989 г. Изследват се основните концептуални ядра в полето на Лениновата парадигма.
На читателите се предлага алтернативна парадигма - че Октомврийската, Деветосептемврийската и т.н. революции са буржоазни по своя характер, че тяхната победа води до възникване на държавно-монополистичен капитализъм, и че основните средства за производство в тези общества са собственост на партийно-държавната бюрокрация, на партийната номенклатура.
Изследва се същността на социалната промяна в България след 10.11.1989 г. Разглежда се стратегията на ценовите шокове, чрез които управляващата класа през 90-те години "всмука" спестяванията на българското гражданство и декапитализира предприятията, като натрупа своя личен първоначален капитал. Анализират се идеологемите, чрез които "синият" и "червеният" елит успешно манипулираха общественото съзнание на българското гражданство.



Дългите вълни на Кондратиев при “социализма” е в съавторство с Калоян Харалампиев. В книгата е разгледано цикличността на социално-икономическо развитие на европейските и азиатски "социалистически" страни и е сравнена с тази при капиталистическите. Извършен е сравнителен анализ на динамиката на световната конюнктура. Като обобщаващ е разгледан въпроса "Съкращават ли се дългите вълни на социално икономическото развитие". През 2012 г. се навършиха 120 години от раждането на великия руски икономист Николай Кондратиев. Неговият принос в икономическата наука е уважаван и ценен навсякъде в света.

Популярни публикации от този блог

Балада за комуниста – Веселин Андреев

Песни за една страна – Испанска хроника

Христо Ясенов - три стихотворения