„Червеният ездач“ през 2015 година

"Червеният ездач" е надпартийно, зависещо по съдържание само от редактора и участващите автори издание за култура с девиз - "Културата в стремеж към по-справедлив и човечен свят".

Съществуват сега и в миналото две непримирими култури, едната господстваща, завладяла цялото ни зрително поле и друга идваща от нашия живот, често забранявана или изопачавана. На тази страница е дадена думата на дейци на културата от три столетия, борци за по-човечен и справедлив свят.

През 2015 г. бяха проведени следните културни акции с участието на творци:

„Съвременният свят в творчеството на жената“ е електронен сборник с участието на 27 автори жени. Сред които Ружа Велчева, Анита Коларова, Гюлшен Алиева, Екатерина Пенчева, Златина Великова и др. Сборникът е подготвен от „Група за социална поезия и художествена проза” и „Червеният ездач” с цел да даде достоверна и съвременна картина на творчеството на жените в социалния жанр, а също да утвърди творческата инициатива и самочувствието на авторите като морален коректив на обществото ни.

„Бедността не е бъдеще“ е конкурс за авторски кратки филми (любителски клипове), организиран с цел създаване на документална картина на последиците от финансовата диктатура, бедността, безизходица и дълбоко социално разслоение в съвременното българско общество. Участват 3 автори.

Мирът“ е литературен конкурс, обявен от „Червеният ездач“, воден от разбирането, че българският творец притежаващ добродетелта – стремеж към мир, е способен да създаде ярко художествено произведение, достойно да е изразител и морален коректив на съвременния свят, в който мирът е основна ценност и достояние на всеки човек.

Участват 67 автори. Елица Ангелова, Марта Радева, Стефан Петров са носитили на първа награда, Sanvali и Радостина Драгоева със специални награди, също така Ружа Велчева, Борис Борисов, Ина Крейн, Галина Иванова и др.

„Декларация в подкрепа на гръцкия народ“ за по-малко от 24 часа, над 70 бъл­гар­ски интелектуалци и граж­дан­ски активисти, по­писаха дек­ларация в подк­репа на гръц­кия народ и демок­рацията, в която се казва — „противопос­тавяме се на икономичес­кото изнуд­ване, намеса във вът­реш­ните работи и опитите за незачитане на ясно изразената воля на Гръц­кия народ за прек­ратяване на политиката на строги икономии и неморален грабеж чрез вечен дълг от страна на финан­сови инс­титуции и бюрок­рати на ЕС. Ние не приемаме Европейски съюз на дик­татура на пазарите и бан­ките, в които страните членки и тех­ните народи се пос­тавят в положение на капитулация и дъл­гово роб­с­тво. Европейски съюз в която демок­рацията и волята на хората е погазена, управ­лявана от час­тни кор­порации и неиз­бираеми органи.“

През 2015г. в „Червеният ездач“ са публикувани следните тематични поредици:

Забравената победа 1944-1945. Във връзка със 70 годишнината от победата над фашизма, "Червеният ездач" публикува частта на "Кратка военна история на България 681/1945" за отечествената война на България 1944-1945 г. За да не се забравя славното дело на дедите ни.

"90 години от погрома - По дирята на безследно изчезналите – 1925" с тези публикации "Червеният ездач" започна възпоменание на избитите без присъда, светли и смели българи през пролетта на 1925 г. "Червеният ездач" се обърна към гражданите и обществеността да почетат непрежалимите жертви на фашизма, синовете и будителите на българския народ. Вечна памет!

„Творци в социалния жанр“ в рубриката са представени съвременните автори Екатерина Пенчева, Дора Ефтимова, Мария Илиева, Албена Латинова, Пею Пеев.

„Общество и политика“ в рубриката са представени статии и книги на съвременни български и чужди философи, социолози и политици.

„Народните художници“ в поредицата е представено изкуството на Иван Фунев, Васка Емануилова, Ненко Балкански.

През 2015г. дейността на „Червеният ездач“ бе отразена в средства за масова информация в. „Земя“, в.“Дума“, в. „Наборе“, „Инфо Плевен“ и др; В предаването „Блогът на Мавракис“ по „Телевизия Стара Загора“; в специализираните издания „Литературен свят“, „Книги News“ и др.

Дейността на „Червеният ездач“ бе представена в „Европейска мрежа за лява култура“.

През изминаващата 2015 г. структурата на „Червеният ездач“ бе разширена с електронно издание извън Фейсбук, представяне в YouTube и Google+.

Червеният ездач, благодари на всички автори за доблестта и високохудожествения принос в изграждането на изданието, на приятелите и съмишлениците, без които отчетената дейност не би имала смисъл, също така изразява решителност за не по-малко плодотворна дейност през следващата година, подчинена на стремежа към по-справедлив и човечен свят.


Петър Загорлиев


Червеният ездач: http://revcultbg.blogspot.bg/ , https://www.facebook.com/RevCult, revcult.bg@gmail.com


Сборник „Съвременният свят в творчеството на жената“ https://drive.google.com/open?id=0B1AZdLqd5iz7MXh4ZXJVZ0JqUGc&authuser=0

Конкурс „Бедността не е бъдеще“ https://youtu.be/nfbtWOfouXs?list=PLDWawO4NuOKA_2X9QO2Qm0s5TkqsWBTGB

Декларация в подкрепа на гръцкия народ http://revcultbg.blogspot.bg/search?q=%D0%B4%D0%B5%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D1%80%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F





Популярни публикации от този блог

Балада за комуниста – Веселин Андреев

Горящото сърце на Данко – Максим Горки

Българи воювали в редовете на съветската армия – втора част