Как България стана република?


Васил Коларов обявява народната република.

Тържествено обявяване на Народна Република България – реч на Васил Коларов пред XXVI  Обикновено народно събрание

15 септември 1946 г.


Обявявам тържественото заседание на Народното Събрание по случай провъзгласяването на Народната Република България за открито.

Господа народни представители!
Народното гласуване на 8 т. м. е съкрушителна народна присъда, произнесена от българския народ над монархическия режим у нас. Изключителното единодушие, с което народът гласува за народната република, е успешният и щастлив завършек на дългогодишните упорити борби на българската демокрация срещу монархията – тая опора на реакцията у нас и преден пост на немското проникване у нас на Балканите.
Неизброими са злините, които Кобургската династия причини на България през своето многогодишно царуване. Поставена на българския престол от немските завоеватели, реакционери и угнетители на славянските народи, съзнателно и последователно отклоняваше България от нейния исторически път на неразривна дружба с нашата велика освободителка. Тя късаше духовните връзки на българския народ с неговите братя – славяни и работеше усърдно за понемчването на България, за нейното превръщане в немска колония.
Фердинанд и Борис превърнаха царския дворец в огнище на реакцията и разсадник на мракобесие. Под тяхното крило бидоха откърмени политическите котерии и клики, които станаха проводници на царската предателска политика и съучастници в погромите на България. С византийска подлост, с безподобна суровост и жестокост, Фердинанд и Борис и техните политически ратаи сееха корупция в страната и задушаваха народните демократични движения. Те запрещаваха легалната борба на народните маси за своите правдиви и насъщни интереси. Те не се спираха нито пред убийствата из засада на своите противници, нито пред масовото изтребление на народните борци.
В най-важните моменти на нашата история, когато се решаваха за дълги години съдбините на нашата Родина, на нашето племе, коронованите немски агенти на българския престол, опрени върху продажни, тъпоуми и безхарактерни властници, тласкаха нашата страна по пътя на авантюрите и катастрофите.
Историята записа с черни букви датата 16 юни 1913 г. и свързаното с нея престъпно безумие на Фердинанд, извършено по внушение на немските му повелители, за удовлетворение на неговата мания за величие. Освободителното дело на българския народ биде помрачено и България – тикната в пропаст.
Само две години след това, като закоравял престъпник и опирайки се на монархически клики, Фердинанд продаде кръвта на българския народ на германския кайзер и причини втората национала катастрофа на България
От народната ярост Фердинанд се спаси с бягство, но отгледаните и облагодетелствани от двореца монархически клики стреляха в народа, за да спасят банкрутиралата монархия и предателска династия.
Борис продължи пъкленото дело на своя баща.
Историята записа с черни букви датата 1.III.1941г., когато Борис, опрян на избраната от него фашистка шайка, сключи позорния съюз с Хитлер, пусна германските пълчища на нашата земя и по тоя начин подготви и третата най-тежка катастрофа за нашата Родина.
Балансът на монархическия режим у нас – това са трите национални катастрофи. Нашата разорена и измъчена родина днес се бори за своята свобода и национална независимост. Нашият честен и трудолюбив народ изнемогва под непосилните тежести и напряга силите си, за да лекува дълбоките рани, нанесени от монархизма и фашизма.
Но българският народ в своето огромно мнозинство, въпреки всички изпитания, остана верен на своите демократически, славянски традиции. Немските агенти не можаха да задушат в него чувството на признателност и любов към своите освободители.
9 септември 1944 г. беше смъртоносен удар в сърцето на монархизма и фашизма. Откри се нова ера в нашата история. Подготвени бяха в живота и положени основите на народната република.
За народна република се бориха нашите апостоли-революционери от народноосвободителната епоха. За народна република се бориха истинските демократи и антифашисти, които гниеха в тюрмите и концентрационните лагери и падаха под ударите на наемни убийци и палачи. В името на народната република Отечественият фронт вдигна целия народ на решителна схватка с монархофашистката реакция.
Нека бъде вечна славата на всички знайни и незнайни борци за народната република България! Нека със ставане на крака почетем светлата памет на падналите за честта, свободата и независимостта на нашата родина!
Народната република, за която гласува на 8 септември българският народ е демократическа република с парламентарен представителен режим, тъй както тя е обрисувана в своите основни черти в чл. 12 от Закона за допитване до народа. Тя се опира на здравите народни демократични сили на нацията. В нея трудът ще бъде основният обществено-стопански фактор. В Конституцията на народната република ще бъдат вписани и осигурени всички политически, икономически, културни и социални завоевания на българския народ в дългогодишната му борба срещу чуждия гнет, монархизма, фашизма и реакцията.
Заедно с премахването на монархията престава да действа и Регентският съвет. Атрибутите на върховната власт на държавата, съгласно чл. 5 от Закона за допитване до народа, по право преминават върху председателството на Народното събрание, което ще ги упражнява временно, докато бъде свикано Великото народно събрание. Ползвам се от случая да изкажа от името на Народното събрание благодарност към г-да Регентите, които, в изключителен момент, се нагърбиха с една тежка и отговорна служба и я изпълняваха съобразно с интересите на народа и държавата.

Господа народни представители!
Резултатите от народното допитване, проведено на 8 септември съгласно чл. 4 от Закона за допитване до народа, са установени и обявени от общото събрание на Върховния касационен съд с определение от 14 септември 1946 г.:
„ВКС, като взе предвид, че от всички областни съдилища в страната са получени протоколи за резултата от народното допитване в районите на тези съдилища, с приложени към тях таблици за тия резултати, че получените протоколи и таблици са съставени съобразно с постановлението на чл. 6 от Закона за реда, по който ще се произведе допитването и данните, които се съдържат в тези протоколи и таблици, определи:
Установява и обявява, че при произведеното на 8 септември 1946 г. допитване до народа за премахне на монархията и провъзгласяване на народна република в цялата страна е получен следният резултат: всичко записани избиратели 4 509 354, от които са гласували 4 132, 107 избиратели, които са подали 4 008 417 броя действителни и 123 690 броя недействителни бюлетини. От тях 3 833 183 броя са „За народна република“ и 175 234 броя „За монархията“. Преписи от настоящото определение и таблици за резултата от допитването в цялата страна да се изпратят още днес на председателя на Народното събрание“.
Днес, 15 септември 1946 г., ХХVI-то обикновено Народно събрание, като взема акт от волята на българския народ, изразена с рядко единодушие при народното гласуване на 8 септември и съгласно чл. 5 от Закона допитването до народа за премахването на монархията и пр. ПРОВЪЗГЛАСЯВА БЪЛГАРИЯ ЗА НАРОДНА РЕПУБЛИКА!

Да живее народната република!
Да живее Отечественият фронт!
Да живее българският народ!
Председателството на XXVI Обикновено народно събрание.

Момент от откриването на XXVI Обикновено народно събрание, 1945 г.

Популярни публикации от този блог

Тихият дон – филм 1957-58 год.

Песни за една страна – Испанска хроника

Балада за комуниста – Веселин Андреев