Русчушката кървава баня

РУСЧУШКАТА КЪРВАВА БАНЯ

В основата на първото „царско клане“ в независима България е любовта на двама русенци - той: Юрдан Стефанов, 32 годишен, вдовец, чиновник в Русенската земеделска банка, тя: Емине Саафет Афуз Мехмедова, "хубаво турско момиче", ненавършило 16 години, но решило да смени вярата си, за да стане съпруга на Юрдан. Турският пълномощен министър в Софиия Асим бей, узнал за предстоящото покръстване на Саафет и готвената сватба, превръща случая в политически - "потъпкване на турската релия".

Правителството на Демократическата партия се намесва твърдо с цел да запази добрите си отношения с турското правителство, като истинската причина е, че предстояло цар Фердинанд да се срещне със султан Абдул Хамид II - първата среща след обявяване на независимостта на България. Именно страхът от проваляне на царската визита довежда до заповедта на министъра на вътрешните работи Михаил Такев: "Стреляйте на месо!". 

Убити са 17 българи, а ранени около 70 души. !

Описаните по-горе събития се случват на 28 февруари 1910 година и слагат началото на поредица кървави изстъпления над българския народ от династията на Кобургите.

 

По материали от "Жив в паметта", Живодар Душков, 2013 Русе.

 

Популярни публикации от този блог

Балада за комуниста – Веселин Андреев

Горящото сърце на Данко – Максим Горки

Българи воювали в редовете на съветската армия – втора част