СПЕШНО! Една нова Европа е наложителна

   На 14 декември, 2014 г., международната конференция на тема “Алтернативи за лява икономическа и социална политика”, организирана от партия “Българска левица”, бе закрита от доц. д-р Огнян Боюклиев с думите: “Не харесвам това, което сега става в Европа. Но вярвам в европейската идея. Днес пътят на осъществяването и минава през Гърция и Сириза.”
   На 25 януари, 2015 г., Сириза спечели предсрочните избори и с подкрепата на народа на Гърция състави правителство, чиито министри отстояват предизборната и програма, а някои от тях дори се усмихват на триглавото страшилище, олицетворявано от МВФ, ЕК и ЕЦБ. Случи се пред очите на останалия свят. Този, който предрича апокалипсис и провали. “УАУ!”
  Само след няколко месеца, се очертава реалната възможност, испанската ПОДЕМОС да повтори превръщането на невъзможната мисия във възможна а предположението, че този път борбата няма да е чак толкова безмилостно жестока в основателно.
   В този международен контекст и в съзвучие с него, партия “Българска левица” с председател Маргарита Милева, отново събра експерти и симпатизанти около кръглата маса в София на 15 февруари. Темата: “ Състояние и перспективи пред радикалната левица в България”.
   След като представи вижданията си за алтернативна лява икономическа политика по отношение на собствеността, безработицата, минималната работна заплата и данъчната система, в доклада си “Нова икономическа политика на радикалната левица в България”, проф. Иван Дуранкев посочи и времеви параметри за възможната и реализация.
Днес децата не са желателни. Те отнемат освен средства и свободното време на родителите си. Време, в което те могат да бъдат ангажирани в допълнителен труд. Досетихте ли се? Има излишни хора. Едните са тези, които отпадат от все по-стеснения пазар на труда. Другите се раждат излишни. Грозна реалност, надничаща зад икономическия анализ на наложената днес обществено-икономическа доктрина, направен от професорът. Здравей неолиберален свят!
   Националната сигурност бе разгледана през призмата на държавния суверинитет, в доклада на доц. Тихомир Стойчев “Промени в специалните служби с оглед повишаване сигурността на гражданите.” Разграждането на българската национална сигурност се случва пред очите на политическата класа, алармира експертът. Нуждаем се от последователно отстояване на приоритети в стратегията ни за национална сигурност. Политически субект, с необходимата готовност да осъществи това липсва. На произвола на съдбата е оставен и огромен потенциал за нашата държава – многобройното българско население, живеещо извън пределите и.
   В доклада “Леви алтернативи в местната културна политика”, Петър Христозов сподели не по-малко горчиви констатации. Спад в потреблението на култура, поради ограничените финансови възможности на повечето хора. Културата е превърната в пазарен продукт и средство за печалба. Пари, пари и пак пари. Потърсим ли човекът, субект и обект на културата, ще го намерим някъде между тях, играещ второстепенна роля в театъра на комерсиални персонажи, режисиращи днес спектакъла.
  Сигурен ли ни е суверинитетът? Доц. Иво Христов анализира българския преход в контекста на международните отношения през изминалите 25 години. България бе насила демодернизирана, подчерта той в доклада си “Международната обстановка и отражението й върху българската политика.” Един от резултатите - движение на застрашително намаляващото българско население от малките градове към големите а оттам, извън страната. Националното богатство продължава да се разграбва от номенклатурата, пред очите на “колониалната” българска администрация. Очертава се перспективата България да се превърне в периферна държава със затихващи функции. Народът е в кома, поставена от анестезиолог - 25-годишния български преход, в който основна роля игра и продължава да играе БСП.
   Спешно е! Трябва да се направи нещо. От кого? Единственият възможен отговор е: левицата. На въпросът кой представлява левицата в България, категоричният отговор е: това никога не е била БСП! Народът не може да го види. Той е в кома и трябва да бъде събуден. За да го проумее. Важно е.
   В призива си за участие в митинга-протест, който бе организиран и проведен от партия “Българска левица” непосредствено след приключването на дискусиите около кръглата маса, е написано:
   “На 25 януари тази година гръцкият народ сложи край на дългогодишното управление на консерватори и социалдемократи и даде мандат на радикалната левица на Гърция СИРИЗА. С победата на СИРИЗА пред Гърция и Европа се открива нова ера. Открива се възможност за прекратяване на финансово-икономическия диктат на Тройката (Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд) и за преминаване от политика на строги икономии към политика на икономическо развитие и растеж.”
   Къде сме ние? Ще стоим ли на опашката с протегната ръка, очакващи милостинята на МВФ, или ще застанем до тези, които вече се усмихват на чудовището, гледайки го право в очите? Трябва да решим. Спешно е. Защото изграждането на една друга Европа вече не е просто възможно. То е наложително.

Диана Костадинова.

Популярни публикации от този блог

Балада за комуниста – Веселин Андреев

Песни за една страна – Испанска хроника

Христо Ясенов - три стихотворения