Герника

ИЗКУСТВОТО В БИТКА С ФАШИЗМА!

"Герника", Пабло Пикасо, 1937г.
Картината е протест срещу бомбардировката на мирното баско селище Герника. На 26 април 1937 година авиацията на немските фашисти, съюзници на Франко в Испанската гражданската война при бомбардировка изравняват Герника със земята.

Герника след бомбардировката на 26 април 1937 г.
Правителството на Испанската република, поръчва на Пабло Пикасо платно за павилиона на Световното изложение в Париж през 1937 година. Пикасо приема поръчката и първоначално решава да работи над темата "Художникът и неговото ателие". След като научава за унищожителните бомбардировки над Герника, обаче той изоставя първоначалната тема - невъзможно е творецът да остане безучастен към страданието на своя народ и новата световна заплаха.

Късометражния филм "Герника" от 1950 г., съчетава картината на Пикасо и поемата "Победата на Герника" от Пол Елюар. Режисьори са Алан Рене и Робарт Есен, композитор Ги Бернар:



"Герника" е дипломния филм на Емир Кустурица (режисьор, сценарист и оператор) посветен на съдбата на еврейско семейство. Филмът е спечелил първа награда на Фестивала за студентско кино в Карлови Вари, 1978 г.:

Популярни публикации от този блог

Балада за комуниста – Веселин Андреев

Горящото сърце на Данко – Максим Горки

Българи воювали в редовете на съветската армия – втора част