Национална катастрофа, а не национално обединение осъществява царборисовата клика

Борис III и Хитлер. Военен съюз между българските и немски фашисти.

НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА, А НЕ НАЦИОНАЛНО ОБЕДИНЕНИЕ ОСЪЩЕСТВЯВА ЦАРБОРИСОВАТА КЛИКА

Въстанието в Драмско през октомври месец тази година и извършените от правителството зверства над населението в Драмско са една от ярките илюстрации на така нареченото обединение на България, с което родоотстъпниците от царборисовата шайка искат да заблудят нашия народ и да го тикнат да пролива кръвта си за Хитлер.
Повече от 15 села в Драмско, в това число и български, въстанаха против золумлъците на нашите чиновници и полицаи и в продължение на няколко дена водиха сражения с изпратените срещу тях войски. Както се знае, беше изпратена германска авиация, която срина до основите всички въстанали села. Цялото население беше избито без милост — без оглед на пол, на възраст. Освирепелите правителствени катили, заедно с германците, заляха с кърви драмските полета, по примера на най-черните джелати от историята на колониалните завоевания. Това на езика на филовци и на царборисовци се нарича “национално обединение” на България.
Но в 1916 година национално обединение на България германските агенти наричаха масовото клане на сръбските беззащитни жени, деца и старци в долината на река Морава. Какво излезе от тази позорна за българското име касапница всички у нас знаят. Тоя път обаче кървавите подвизи на хитлеристките орди у нас носят още по голямо, още по-позорно национално тегло за българите.
След Драма, сега се нижат едно след друго позорните дела на царборисовата шайка в окупираните югославски области, дето по искането на Берлин са изпратени наши войскови части да се бият срещу славните югославски и гръцки борци за своята свобода. За какво национално обединение може да става дума, когато наши войски помагат на Хитлер да души, да разпокъсва и избива балканските народи? Когато нашите войски се превръщат в палач за гърците и сърбите? За какъв ред на Балканите може да се мисли, когато Хитлер с помощта на своите български лакеи разпалва братоубийствената война на Балканите? Не е ли повече от ясно, че тая братоубийствена война не е в интереса на българския народ, че тя е в интереса само на хитлеристките разбой ници, които действуват по старото империалистическо правило “разделяй и владей”. Нима три катастрофални войни не показаха това с всичката очевидност за нашия народ?
Днес при режима на хитлеристките агенти у нас няма и не може да има национално обединение на България. Има окупация на части от Гърция и Югославия, извършена от германските насилници. Има позорно и трижди проклето предателство към интересите на българския народ и спекулация с неговите национални идеали. Жандармската роля на България на Балканите под диктовката на Хитлер цар Борис и филовци искат да представят за национално обединение на българите, за да измамят народа и го тикнат да пролива кръвта си за интересите на фашистка Германия. Но тая измама ще рухне и ще се разнесе като дим.
Истински патриот-българин днес е оня, който подава братска ръка на югославяните, гърците, който зове към беззаветна борба на живот или смърт против хитлеристките узурпатори и техните български агенти. Националното развитие на България е възможно само в съюз и в мирно разбирателство с балканските народи, в общата борба за разгрома на хитлеризма.

Вълко Червенков
29 декември 1941 г., радиостанция „Христо Ботев“


ОТГОВОРНОСТТА НА БОРИС

Немските подлоги и царски блюдолизци величаят своя коронован господар като „вожд на българския народ”.
Вождовете на един народ излизат из неговата среда и завоюват признанието за такива чрез дългогодишна служба на народа. Те не са вождове нито по рождение и кръв, нито по знатност и богатство. Те стават такива чрез своите способности, таланти и добродетели, признати от народа и потвърдени от техните дела. Главното качество на един народен вожд е да води народа, като слуша неговия глас и изпълнява неговата воля.
Нашият народ се отказва да счита за вожд един самозванец и клетвопрестъпник, похитител на народните свободи и убиец на десетки хиляди верни и предани народни синове.
Нашият народ се отказва да счита за вожд един конспиратор против националната независимост, предател и агент на заклетите врагове на българския народ — немските империалисти и робовладелци.
Като провъзгласяват Борис за „вожд”, немските подлоги и царски лакеи се надяват, че те по-лесно ще изпълнят хитлеровия пъклен план и ще изпратят нашата войска да пролива кръвта си за немските империалисти.
Това прави личната отговорност на Борис пред народа още по-голяма.
Преди 150 години коронованият прадед на Борис, Людовик XVI Бурбонски, биде осъден на смърт от французкото Народно събрание и изпратен на гилотината, макар че той беше абсолютен монарх. Французкият Конвент санкционира непреложното право на нацията да съди своя коронован владетел, когато той тъпче народните правдини и конспирира срещу националната независимост.
Цар Борис, вождът на фашистката шайка, която прави всичко, за да прати нашата армия да пролива кръвта си за Хитлер, ще отговаря също пред народния съд за предателство и върховна измяна.

Васил Коларов
12 май 1943 г., радиостанция „Христо Ботев“

Популярни публикации от този блог

Балада за комуниста – Веселин Андреев

Тихият дон – филм 1957-58 год.

Песни за една страна – Испанска хроника