Обръщение на маршал Феодор Толбухин към българския народ

Освободителят на България маршал Феодор Толбухин

Обръщение на командващия войските на 3-ти Украински фронт към българския народ и българската армия относно целите при навлизането на съветската армия в България.


КЪМ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД
КЪМ БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ

Българи!

Червената армия няма намерение да воюва с българския народ и неговата армия, тъй като тя счита българския народ за братски народ.

Червената армия има една задача – да разбие немците и да ускори срока за настъпването на всеобщ мир. За това е необходимо, българското правителство да престане да служи на делото на немците, то да прекрати незабавно всякакви отношения с немците и да премине на страната на коалицията на демократичните страни.

Червената армия изисква, немските войници и офицери, намерили приют в България, незабавно да бъдат интернирани и предадени на съветските войски като военнопленници.

Червената армия изисква също, всички немски кораби, дошли от северните пристанища в България, да бъдат незабавно предадени на Съветския съюз, а ако част от тях е потопена, Червената армия изисква, да бъде предоставена възможност на морския флот на Съветския съюз да ги извлече.

Само при изпълнение на тези условия може да бъде прекратено състоянието на война и да бъдат започнати преговори за примирие.

Командващ на фронта: армейски генерал Толбухин.
7 септември 1944 г.

Обръщението в хиляди екземпляри е разпространено чрез самолети на цялата територия на България.


Популярни публикации от този блог

Балада за комуниста – Веселин Андреев

Тихият дон – филм 1957-58 год.

Песни за една страна – Испанска хроника