Източна Германия – 30 години след падането на Берлинската стена



Зад бляскавата фасада на тържествата по повод тридесетата годишнина от падането на Берлинската стена се крият безуспешните опити на източните немци, да заемат достойно място в единната страна.
– 77% от ръководните длъжности на изток са заети от западни немци или чужденци. 84% от върховните съдии в източна Германия са западни немци. Разбира се, веднага след обединението на Германия трябваше да се смени елита, но как да си обясним, че след 30 години така и не се намериха местни жители за ръководните длъжности. – разказва блогера Франциск Шрайбер
Поколението източни немци, които не са заварили ГДР, обсъждат това в социалните мрежи и задават въпроса „Защо пътя нагоре за нас, сякаш е затворен?“.
– Няма нито един ректор на университет от Източна Германия!
– По-малко от 1% от генералите в Бундесвера са източни немци!
– От 190 председатели на управителни съвети на фирми, обхванати от борсовия индекс DAX, само 5 са източни немци. – продължава блогера.


Като резултат, повече от половината източни немци, съгласно проучванията се чувстват хора втора класа. Разбира се, съществува Меркел, но тя макар израснала в ГДР се е родила на запад.
Матиас Платцек, премиер министър на земя Бранденбург през 2002-2013 година сподебля: “Попитах свой колега от Бавария: Как при вас биха се отнесли, ако 80% от водещия кадрови състав, ректори на университети, главни редактори на вестници и т.н. са източни немци от Саксония или Тюрингия? Тай ме погледна и каза – На другия ден революция!„
По рано е имало шеги за немците от ГДР, че техния първи банан е краставица. Сега те са обявени за политически некоректни. Нараства броя на ултрадесните. Цяла Саксония, днес в пресата я отбелязват в кафяв цвят. Младежите от своя страна заявяват – Ние сме от Източна Германия, ние не сме нацисти.

По материали посветени на тридесетата годишнина от падането на Берлинската стена.






Популярни публикации от този блог

Балада за комуниста – Веселин Андреев

Горящото сърце на Данко – Максим Горки

Българи воювали в редовете на съветската армия – втора част