Какво е бъдещето на Европейския съюз - стагнация и поляризация или нови основи?


Както и в предишни години, transform! europe е поела отговорността за издаване на печатните версии на EuroMemomemorandum на английски, френски и немски.

По този начин се надяваме не само да дадем полезен принос към европейския дебат за социални, икономически и екологични алтернативи, но и да помогнем за развитието на широко политическо движение към друга Европа и промяната на баланса на силите в нейна полза.

EuroMemorandum е редактиран от групата Европейския Икономистите за алтернативна икономическа политика (EuroMemo Group) и е подкрепена от над 300 икономисти.

За изтегляне на брошурата на английски в PDF формат.

Брошурите на френски и немски, ще бъдат публикувани скоро.

За да поръчате брошурата, моля свържете се чрез електронна поща:

Английска версия: офиса на transform-network.net
Френската версия: espaces_Marx на internatif.org
Немска версия: редакция на sozialismus.de


От редакцията


Както всяка година EuroMemorandum поставя на обсъждане солиден и задълбочен анализ, колективно съставен, на състоянието на европейската икономическа ситуация, по-специално на страните-членки на Европейския съюз, предоставящ съответни изводи за политиката и икономиката. Както и през последните няколко години, мрежата transform! europe е отговорна за отпечатването на няколко езика на Меморандума.

Обаче през 2015 г. изданието отразява конкретен политически контекст. Изборите, които се проведоха в Гърция в края на месец януари доведоха до убедителната победа на лявата СИРИЗА, нейно правителство встъпи в длъжност, обявената му цел е да се сложи край на бедствията наложени на страната.

Първата фундаментална истина, чиято приемане представлява значителна трудност за политиката на ЕС се крие във факта, че на 25 януари гръцкия народ не е само гласува срещу кабинета на банкрута, но и срещу наложената му политика на строги икономии. Тази истина не се отнася само за Гърция, но и на цяла Европа. Затова алтернативата на политиката на строги икономии не само изглежда научно обоснована възможност, но тя може да се превърне в политическа реалност, когато спечелят демократичните мнозинства.

Новото гръцко правителство даде да се разбере, че за преодоляването на хуманитарната катастрофа в страната, в която тя се озова в следствие на политиката на строги икономии, то не иска да разчита на данъчните парични средства от други ЕС-държави, а иска да се възползва от вътрешни ресурси за икономическа реконструкция. За тази цел то е представило програма, насочена към борба с корупцията и укриването на данъци, както и за социално справедлива, ефективна система на данъчно облагане. Също така в това отношение успеха на правителството на СИРИЗА ще бъде пример за обновяване на европейската политика.


В това отношение концепциите на гръцкото правителство се сближават със стратегическите предложения изложени в EuroMemo 2015, които твърдят "необходими са политики за възстановяване на производствения капацитет и за подобряване на конкурентоспособността на страните с дефицит. Регионалните и структурните политики на Европейския съюз следва да бъдат засилени и разширени, и се изисква нова индустриална политика, основана на мащабна програма за публични и частни инвестиции (за по-големи подробности, вижте глава 3). Програми от Европейския съюз за подкрепа и финансиране с частни инвестиции в страните с дефицит (и по-общо в страните от ЕС с по-ниски нива на доходите), също са необходими. "

От какво Гърция се нуждае и какво изисква от ЕС и неговите държави-членки, като нейно морално и политическо право, това е време, фискална и политическа свобода на действие за изпълнение на програмите си.

Да се признае, това представлява една изключителна трудност за установените елити. На практика още от първия ден на правителството Ципрас е изложено на огромен политически и икономически натиск, упражняван върху него, както от Еврогрупата, така и от някои правителства, натиск, който има за цел да гарантира прилагането и удължаването на предишната провалила се политика.


Това незачитане на демократичната воля на гръцкия народ е недопустимо и доведе до солидарност с Гърция далеч извън средите на "обичайните заподозрени". Известни учени от цяла Европа и по света, социални движения, Европейската конфедерация на профсъюзите, на синдикатите с най-много членове в Германия, Австрия, Ирландия, Франция и други страни, дори Ватикана, парламентаристи от всички прогресивни партии, както и австрийския канцлер, всички се изразяват в полза на един конструктивен подход по отношение на правителството на Ципрас и предлаганите от него мерки.

Въпреки всички тези положителни реакции, те не са достатъчни все още, за да се преборят с натиска над новото правителство.

Европа се намира на кръстопът и решението за посоката в която тя ще поеме, ще бъде направено в рамките на спор между контрастиращи политически възможности. Рисковете свързани с това, изразени в увеличаване на националистическите и популистките движения и партии на радикалната десница, са значителни. В същото време има и нови възможности и шансове. За това откритата дискусия на идеи е от особено значение. И EuroMemo е с решаващ и незаменим принос за това.

Валтер Баер (Walter Baier)
Координатор на transform! europe
февруари 2015


http://www.transform-network.net/publications/publications-2015/news/detail/Publications/what-future-for-the-european-union-stagnation-and-polarisation-or-new-foundations.html

Популярни публикации от този блог

Балада за комуниста – Веселин Андреев

Българи воювали в редовете на съветската армия – втора част

Горящото сърце на Данко – Максим Горки