"Червеният ездач" през 2016 година

"Червеният ездач" е надпартийно, зависещо по съдържание само от редактора и участващите автори издание за култура с девиз - "Културата в стремеж към по-справедлив и човечен свят".
Съществуват сега и в миналото две непримирими култури, едната господстваща, завладяла цялото ни зрително поле и друга идваща от нашия живот, често забранявана или изопачавана. На тази страница е дадена думата на дейци на културата от три столетия, борци за по-човечен и справедлив свят.

През 2016 г. бяха проведени следните културни акции:

"Бедността не е бъдеще" е литературен конкурс за кратък разказ или рисунка. "Червеният ездач" обяви конкурса воден от разбирането, че българският творец в качеството на създател на ценности и морален коректив не стои извън съвременната криза, а също като споделя, че един друг свят на труд и благоденствие е възможен, и е наша пряка отговорност. Конкурса си поставя за цел да предизвика изобразително творчество в социалния жанр, който е значима част от българското художествено наследство.
В конкурса "Бедността не е бъдеще" участваха 31 автори на кратък разказ или есе, трима художници и двама фотографи. Отличени са Ружа Велчева, Стоян Вълев, Райна Недялкова-Качулкова, Иван Георгиев и други.
Инициативата "Памет за Пеньо Пенев" бе предложена от "Червеният ездач" за разпространяване творчеството на Пеньо Пенев, негови снимки, спомени, статии и собствени произведения посветени на незабравимия народен поет. Инициативата бе подкрепена от Георги Ангелов, Ружа Велчева, Генка Богданова, Мирослав Моновски, Борис Борисов, Олга Малцева (Русия). Участваха 14 творци със свой произведения и изданието "Литературен свят". Инициирана е изложба на Мирослав Моновски посветена на бригадирското движение.
"Конкурс за съвременна антикапиталистическа и социална сатира" е обявен през октомври и ще завърши в средата на януари 2017 г. До този момент са участвали 15 автори с по две произведения.

През 2016 г. в „Червеният ездач“ са публикувани следните тематични поредици:

Продължена е поредицата „Народните художници“, в която е представено изкуството на Александър Жендов, Борис Ангелушев, Илия Бешков, Иван Милев, Стоян Венев, "Дружество на новите художници", Златю Бояджиев.
Започната е нова рубрика "Мисли върху изкуството" представяща произведения и подбрани мисли върху целите и задачите на изкуството от световни и български творци.
Продължена е поредицата "Забравената победа 1944-1945", публикувани са документи, очерк за ветеран и част от документалния филм "България във Втората световна война".
„Творци в социалния жанр“ в рубриката са представени съвременните автори Ангел Чортов, Георги Георгиев, Асен Александров, Генка Богданова, Теа Монева, Борис Борисов, Мария Илиева и други. През цялата 2017 година са публикувани отново произведенията на 125 автори участвали в конкурси организирани от "Червеният ездач".
Започната е нова рубрика "Изкуството в битка срещу фашизма", в която ще бъдат представени световни и български, съвременни и от миналото творци антифашисти.
„Общество и политика“ в рубриката са представени статии и книги на съвременни български и чужди философи, социолози и политици. През годината са публикувани материали от проф. Васил Проданов, проф. Нако Стефанов, проф. Боян Дуранкев, доц. Иван Воденичарски и други. Специален акцент е поставен на антифашизма.
Шест публикации са посветени на Георги Димитров, две на Трайчо Костов с участието на авторите Ангел Чортов, Живодар Душков и Николай Колев. 
През 2017 година в "Червеният ездач", блог и фейсбук за направени над 100 нови публикации.

С почетен знак за високи художествени резултати, дейно сътрудничество и във връзка с четвъртата годишнина на "Червеният ездач" са отличени:
Ружа Велчева за цялостно творчество в социалния жанр;
Живодар Душков за статии, поетично творчество и преводи;
Барис Борисав за поетично творчество и преводи;
Генка Богданова за стихове посветени на Пеньо Пенев и преводи;
Мирослав Моновски за графичен знак на инициативата "Памет за Пеньо Пенев".

През 2016 г. дейността на „Червеният ездач“ и произведения участвали в негови инициативи бяха отразени в средствата за масова информация в. „Искра“, в. „Наборе“ и в специализираните издания „Литературен свят“, „Разказвачите“ и др.

Червеният ездач, благодари на всички автори за доблестта и високохудожествения принос в изграждането на изданието, на приятелите и съмишлениците, без които отчетената дейност не би имала смисъл, също така изразява решителност за не по-малко плодотворна дейност през следващата година, подчинена на стремежа към по-справедлив и човечен свят.

Петър Загорлиев

Червеният ездач:
ел.поща - revcult.bg@gmail.com
Конкурси организирани от червеният ездач: http://socpoetrybg.blogspot.bg/

Популярни публикации от този блог

Балада за комуниста – Веселин Андреев

Българи воювали в редовете на съветската армия – втора част

Горящото сърце на Данко – Максим Горки