Как Червената армия спаси Будапеща от глад

„Не като завоевателка, а като освободителка на унгарския народ от немско-фашисткия гнет влезе в Унгария Червената армия, нямаща други цели, освен целта да разгроми вражеската германска армия и унищожи господството на хитлеристка Германия в поробените от нея страни.“ – Постановление на Държавния комитет на отбраната от 27 октомври 1944 г.


След разграбването на Унгария от немските окупатори и изнасянето на голямо количество продоволствия в Германия унгарския народ, особено населението на Будапеща, се намираха в много трудно положение.
Жителите на столицата бяха обречени на глад, за това още през март 1945 г. правителството на Съветския съюз прие решение за изпращане на продоволствия в Унгария, а от юни месец са въведени нови увеличени норми за снабдяване с продукти.

„Съветското правителство, другаря Сталин ни оказаха колосална помощ в най-трудния период за населението на Будапеща, когато спекулантите искаха да стиснат за гърлото населението на столицата. Благодарим на другаря Сталин. Столицата никога няма да забрави тази помощ. Приятеля се познава в беда.“ – г-н Ваш, кмет на Будапеща, 26 юни 1945 г.




По материали от сайта „Будапешт мост свободы

Популярни публикации от този блог

Балада за комуниста – Веселин Андреев

Песни за една страна – Испанска хроника

Христо Ясенов - три стихотворения