Съветската икономика в навечерието и по време на Великата Отечествена война на Съветския съюз


Проф. дфн., д-р ист. н. Нако Стефанов
nako54@mail.bg


Съдържание



  • Въведение
  • Сталинската система - вътрешни и външни условия за формиране;
  • Сталинската система - основни параметри;
  • Сталинската система по време на Великата Отечествена война.
  • Вместо заключение

Въведение


Великата Отечествена война на Съветския съюз се явява извънредно явление в историята на съществуване и развитие на "Руския свят", т.е. на голямото евразийско цивилизационно пространство, чието социално-културно ядро са източно славянските народи - великоруси, малоруси и белоруси.



Извънредното във Великата Отечествена война на СССР се състои в това, че целта на Третия райх е не само да завоюва страната и разруши нейната социална система.
Съгласно с разработения план "ОСТ" целта е - физическо унищожаване на 70% от руския и други народи, населяващи СССР, а останалите 30% да се доведат до ниво на "говорещи животни" без историческа памет и съзнание.  Т.е. нацистка Германия си постави в качеството на основна цел "окончателното решаване" на руския въпрос.


В този смисъл, Великата Отечествена война на Съветския съюз трябва да определим като най-важната победа в историята на "Руския свят". С тази победа "Руския свят" доказа своето право да остане в историята - физически и мета физически.
Никой в света не трябва да забравя това.


Великата победа в тази война се явява уникално събитие не само в историята на "Руския свят", но и в световната история. Доколкото тя не допусна чрез унищожаването на един от най-големите народи в света да се хвърли човечеството в жестоко и страшно варварство.
С други думи Победата на Съветския Съюз в тази най-страшна война в историята на човечеството нагледно свидетелства, че СССР изпълняваше ролята на глобална сила на хуманизма, прогреса и Доброто, попречила на света на Злото да наложи своята воля върху човечеството.


Всичко това, несъмнено, привлича вниманието както на изследователите, така и на обществеността към въпроса за главните фактори на победата на Съветския съюз. Разбира се, могат да се изброят различни от тях, започвайки с героичния дух на Русия и даже в по-общ план на съветските народи. Но не бива да се забравя, че всичко това - дух и традиции съществува в рамките на системата, в рамките на конкретен модел на функциониране на обществото.


С други думи, този конкретен модел е ядрото около, което кристализира, всичко останало. В този смисъл, ако това ядро не е ефективно, то и обществото не ще е ефективно.
И доколкото ние считаме, че именно тази система се явява решаващ фактор за великата победа на съветския народ в тази най-жестока война в човешката история, то за нас е много важно, да разберем този модел и система.

Сталинската система - вътрешни и външни условия за формиране




В началото на ХХ век Руската империя изпада в дълбока системна криза. Първата световна война задълбочава тази криза, а Февруарската революция довежда кризата до точката на разпад на империята. Както сега и да не се възприема Октомврийската революция, но именно партията на болшевиките предвождана от Ленин събра отново "Руския свят" отначало под формата на Съветска Русия, а след това и на СССР.

Обаче и модела на "военния комунизъм", и модела НЕП не можаха да решат дълбоката системна криза на "Руския свят".
Това, обаче, успя да реши модела на Сталинския социализъм, Сталинската система.


В края на 20-те години на ХХ век решаващо влияние на процеса на взимане на решение за това, как по-нататък да се развива страната започна да играе външния фактор. Завършването на Първата световна война, когато завърши пробива в световната капиталистическа система, не означаваше затихване на междуимпериалистическите противоречия. Не означаваше също, отказ на световния капитал от реванш по отношение на Съветския съюз. Именно този стремеж за реванш става ключова мотивация за формиране на инструмент за борба против СССР - германския фашизъм.


Става безалтернативна необходимостта от преход към курс на ускорена модернизация, към мобилизационен модел на догонваща индустриализация. Само на основата на такъв курс можеше да се обезпечи ефективна производствена база за социално-економическото и особено военно-политическото развитие на СССР.
Тук трябва да си спомним думите на Й.В.Сталин произнесени в 1931 г. относно необходимостта от бърза индустриализация на страната "На нас е необходимо да пробягаме това разстояние за десет години. Или ние ще го направи, или нас ще ни унищожат!"

Сталинската система - основни параметри



Сталинската система можем да разгледаме от няколко ракурса:
  • От структурно-системна гледна точка - това е "централизирано-планов мобилизационен модел на икономика", чиято цел е преход от полуаграрно към индустриално общество;
  • От социално-економическа гледна точка - това е антикапиталистически модел за модернизация на обществото;
  • От политико-класова гледна точка - това е социалистически ориентиран модел, това е модел на "ранен социализъм".

Сталинската система по време на Великата Отечествена война



Започнала като междуимпериалистически сблъсък Втората световна война придоби съвсем друг характер след нападението на хитлеристка Германия над Съветския Съюз на 22 юни 1941 година. При всяко положение ние не трябва да забравяме, че против СССР беше не само нацистка Германия, но на практика повечето от страните в Европа без Англия.



Даже при условия на големи загуби на население, територия и промишлен потенциал в първия период на войната съветските предприятия като цяло обезпечават повече танкове, самолети, оръдия и леко въоръжение, отколкото почти цяла Европа. В този смисъл героизма на Червената армия в славните боеве под Москва, Сталинград, Курск и Берлин не биха били възможни без трудовия героизъм в тила, без организиращата сила на комунистическата партия и без несъмнената устойчивост на Сталинската система.


Вместо заключение



Да се отрича днес историческата роля на Сталинската система - това означава отричане на ключовия фактор за Великата победа. На практика това води до отричане на самата победа. За това ние сме задължени да кажем, че Сталинската система доказа своята победа, че тя се явява най-висок връх в историята на "Руския свят". Тази система събра в едно всички фактори, които създадоха възможността за съхраняване на този "Руски свят".


В края трябва да кажем , че "Руски свят" е този свят, в който днес са съсредоточени надеждите на всички разумни хора, които искат да избегнат саморазрушението на човечеството в жестока глобална война или попадане под желязното стъпало на технологично робство от глобалния западен елит.

Доклад изнесен от проф. дфн., д-р ист. н. Нако Стефанов на международна научна конференция "Исторически истини и лъжи - 75 години от началото на Великата Отечествена война" провела се в София на 19,20 май 2016 г.


    Популярни публикации от този блог

    Балада за комуниста – Веселин Андреев

    Песни за една страна – Испанска хроника

    Тихият дон – филм 1957-58 год.