1917 - Наредба за работническия контрол

ЗОРАТА НА ОКТОМВРИ 1917

Наредба за работническия контрол


1. Във всички индустриални, търговски, банкови, селскостопански и други предприятия с работници и служещи (заедно взети) не по-малко от пет души или с оборот не по-малко от 10,000 рубли годишно се въвежда работнически контрол над производството, пазенето и покупко-продажбата на всички продукти и сурови материали.

2. Работническият контрол се извършва или непосредствено от всички работници и служещи на предприятието, ако предприятието е така малко, че това е възможно, или чрез техните изборни представители, които трябва да бъдат избрани незабавно на общи събрания, като се състави протокол за изборите и се съобщят имената на избраните на правителството и на местните Съвети на работническите, войнишки и селски депутати.

3. Без разрешение на изборните представители на работниците и служещите безусловно се забранява да се спира предприятието или производството, което има общодържавно значение (гледай член 7), а така също и всякакви изменения в неговата работа.

рисунка: Владимир Маяковски, 1921г.

4. Тия изборни представители трябва да имат достъп до всички без изключение книжа и документи на предприятието, а така също до всички складове и запаси от материали, оръдия и продукти, без каквото и да било изключение.

5. Решенията на изборните представители на работниците и служещите са задължителни за собствениците на предприятията и могат да бъдат отменявани само от професионалните съюзи и конгресите.

6. Във всички предприятия, които имат общодържавно значение, всички собственици и всички изборни представители на работниците и служещите, избрани за осъществяване на работническия контрол, се обявяват за отговорни пред държавата за поддържането на строг ред, дисциплина и за пазенето на имуществото. Провинените в немарливост, в укриването на запаси, отчети и пр. се наказват с конфискуване на цялото имущество и със затвор до 5 години.

7. За предприятия от общодържавно значение се смятат всички предприятия, които работят за отбраната, а така също свързаните така или иначе с производството на продукти, необходими за съществуването на масата от населението.

8. По-подробни правила за работническия контрол се установяват от местните Съвети на работническите депутати и от конференциите на фабрично-заводите комитети, а така съща на комитетите на служещите – в общи събрания на техните представители.


Напечатано във вестник „Правда“, бр. 178 от 16 ноември 1917 г. 
Разработена от Владимир И. Ленин

Популярни публикации от този блог

Балада за комуниста – Веселин Андреев

Песни за една страна – Испанска хроника

Тихият дон – филм 1957-58 год.