ЦАР И ГЕНЕРАЛ


Филма разказва за последните часове от живота на генерал Владимир Заимов, който е син на апостола от априлското въстание и съратник на Левски и Ботев – Стоян Заимов. Големият патриот и смел офицер, не приема участието на България, като съюзник на хитлерова Германия, залага живота и дейността си на антифашисткото движение и от 1939 година организира разузнавателна група. Успоредно с това се занимава с политическа и гражданска дейност във „Военния съюз“, „Звено“ и „Славянския съюз“. На 1 юни 1942 година е разстрелян на Гарнизонно стрелбище в София. Сякаш съвпадението с датата на смъртта на Ботев не е случайно.



В основата на филма е психологически, политически и идеологически конфликт между генерал Владимир Заимов и цар Борис III. Генералът е патриот и антифашист, но също така бива разкрит като съветски разузнавач, обвинен е в държавна измяна и след това осъден на смърт чрез разстрел. Цар Борис отлага смъртната присъда, като очаква, че Владимир Заимов ще помоли за помилване. И двамата се връщат в спомените си и преосмислят отношенията си. Такава молба не пристига и царят заповядва присъдата да бъде изпълнена.


„Цар и генерал" е български игрален филм (драма) от 1966 година на режисьора Въло Радев, по сценарий на Любен Станев. Оператор е Борислав Пунчев. Музиката във филма е композирана от Симеон Пиронков.
Голяма награда „Златната роза“, Варна, 1966.
Първа награда за актьорско изпълнение на Наум Шопов на кинофестивала Карлови Вари, Чехословакия, 1966.


Популярни публикации от този блог

Балада за комуниста – Веселин Андреев

Песни за една страна – Испанска хроника

Христо Ясенов - три стихотворения