За дръзките и лъжливи заявления на Радклиф – Георги Димитров


ЗА ДРЪЗКИТЕ И ЛЪЖЛИВИ ЗАЯВЛЕНИЯ НА РАДКЛИФ

Изявления по повод дебатите в английската камара по българския въпрос

Нашият народ посреща с голямо удовлетворение защитата, която английските депутати г-да Джон Мак и Зилиакус са направили на нова, демократична България и на нашата справедлива национална кауза. Фактът, че лейбъристкото болшинство в английската камара е изслушало с видимо одобрение и, въз всеки случай, без никакво възражение заявленията на тия доблестни депутати, потвърдени с неопровержими факти и аргументи, има голямо значение за нашата страна.
С толкова по-голямо възмущение посреща българското обществено мнение дръзките и лъжливи заявления на консервативния депутат г. Радклиф. Трябва да напомня, че тоя господин помоли, когато бе в София, да го приема. Аз сторих с готовност това. В състоялата се беседа между мен и г. Радклиф последният между другото ми съобщи, че по сведения от опозиционен източник знаел положително, че в трудово-възпитателните общежития се намирали 40,000 политически противници на Отечествения фронт. Разбира се, аз му обясних, че това е груба лъжа, тъй като в тия общежития се намират всичко на всичко 737 души, от които само 45 хора на опозицията, пратени там не заради своите политически убеждения, а вследствие на престъпления, наказуеми по нашите закони.
Аз предложих на г. Радклиф настоятелно да посети лично тия общежития и сам два се убеди, че е заблуден. Взех и необходимите мерки да му се даде пълна възможност да стори това. Вместо обаче да се възползува от това предложение, както би постъпил всеки добросъвестен общественик, г. Радклиф отказа да стори това и си замина за Англия, за да може сега така нахално да изнесе тоя лъжа от високата трибуна на английската камара.
Във всяка страна, уважаваща себе си, такъв депутат-лъжец не биха го търпели нито ден и биха го подложили на най-сурово обществено порицание.
Не може да се счита за голяма чест за цивилизована Англия, че тя има подобен депутат в своята камара. Такива представители на Англия правят мечешка услуга на своята собствена страна. Техните действия са от естество да подравят дружествените отношения на българския народ към английския народ, които, в общ интерес на България и Англия, би трябвало всячески да бъдат укрепени – нещо, което искрено желаят Отечественият фронт и неговото правителство.
Крайно време е да се разбере, че установяването на нормални взаимоотношения между България и Англия ще стане не чрез поддръжка на старите реакционни клики в България, отречени от българския народ, и не чрез поддържане империалистическите претенции на великогръцките шовинисти. Крайно време е да се разбере също, че единствено Отечественият фронт е в състояние да осигури такива взаимоотношения между България и Англия, които биха били в общ интерес за двете страни и в полза на трайния мир и демокрацията на Балканите.

Георги Димитров

Председател на Министерски съвет 
на Народна Република България
Вестник „Работнически дело”, бр 267,
16 ноември 1946 г.

Популярни публикации от този блог

Балада за комуниста – Веселин Андреев

Песни за една страна – Испанска хроника

Христо Ясенов - три стихотворения