Едуард Биберман

Верига, 1940г.

Гражданската война и ролята на черния войник, 1938г.

Едуард Биберман е роден през 1904 година във Филаделфия, но е известен като калифорнийски художник, модернист. Брат му Хербърт е значим холивудски режисьор, антифашист и комунист. И двамата са преследвани по време на "ловът на вещици".
Завършва художествена академия в Пенсилвания и три години работи в Париж през двадесетте години на миналия век.

Пиета

През тридесетте години Едуард Биберман се ангажира да използва изкуството в борбата с неправдите в света. Той започва да рисува работници, безработни, и онеправдани. Вдъхновява се от мексиканските художници стенописци Ривера, Сикерос и Ороско с които се среща в Ню Йорк.
През 1939 Биберман рисува "Пиета", несъмнен шедьовър, повлиян както от мексиканските художници, така също и от чиканос - имигрантите мексиканци в Калифорния.

Пол Робсън, 1947г.

В интервю от 1977 г. Едуард Биберман описва как е създал портрета на Пол Робсън - епохалния оперен бас и комунист: "Ние никога не бяхме сами. Той винаги правеше няколко срещи в този момент в който позираше за портрета. Ърл Робинсън (който акомпанираше на Робсън на пиано по време представления) ще свири някоя нова мелодия, която той искаше Пол да чуе, друг ще чете сценарий, а някой щеше да го интервюира."

Натюрморт с въже

Плоскостното изграждане на образа и цвета ще се окажат неподходящи за наситената социална и психологическа тема в картините на Биберман от 40-те години на двадесети век. Художника работи почти монохромно с динамично изграждане на обемите.

Невидимият вятър.

"До края на 30-те всеки от нас гледаше със страх и предчувствие в един свят, който се доближава към холокоста. Тежките бомбардировачи на Мусолини избиваха въоръжените с копие войници на Етиопия. Испания бе разкъсвана от гражданска война. И тишината на голяма част от света. Пикасо, възмутен от разрушаването на испански град Герника от германските Щуки, стана един от нарастващия брой творци, които се чувстваха подтикнати да протестират директно чрез своето изкуство. И Герника стана ежедневна дума. Концентрационните лагери, предчувствието за идване на геноцида нарастваше и Хитлер се готвеше за своя марш през цяла Европа."

Жена от Мексико

"Въпреки, че тази глава е рисувана няколко години по-късно, тя принадлежи емоционално към работите от това лято. Тя е свободна интерпретация на мексиканската актриса Росаура Ревуелтас, който играе главна роля във филма "Солта на земята", режисиран от моя брат през 1953 г. Настоящият председател на комисията по изкуствата към Община Лос Анджелис, г-н Кенет Рос по това време беше художествен критик на вестник Пасадена. Той  написа "Биберман може поразително да повлияе баланса между сърцето и ума."

Детайл от "История на
писмеността", 1938г.

Детайл от "История на писмеността", 1938г.

Популярни публикации от този блог

Балада за комуниста – Веселин Андреев

Българи воювали в редовете на съветската армия – втора част

Горящото сърце на Данко – Максим Горки