Черна дата в историята на България

Фашисткия кучкарник, Кукриникси, 1941 г.

Днешната дата е една от най-мрачните дати за България. На 1 март 1941 година царборисовските управници подписаха присъединяването на България към тристранния пакт, за да пуснат още на другия ден германските войски на наша, българска територия.
1 март 1941 година е черна дата в историята на България. Черна дата е, защото сегашните управници успяха да тикнат страната ни в лагера на международните разбойници — хитлеристите, и с това не само да я изложат пред всички свободолюбиви народи като помагачка на разбойниците, но и да я обрекат на сигурна катастрофа.
Черна дата е, защото тури началото на вероломния удар в гърба на братските балкански народи, борещи се против фашистката агресия.
Черна дата е, защото ознаменува превръщането на земята ни в хитлеристка военна база на престъпната война срещу велика и братска Русия.
Черна дата е, защото от 1 март 1941 година започна фактическото поробване на нашия народ от хитлеристка Германия, усилената и неприкрита хитлеризация на България, кървавият поход на гестапо и на хитлеристките агенти у нас против българските патриоти — в народа и армията.
Изминалите две години от 1 март насам са години на една върволица от тежки престъпления на управниците спрямо върховните интереси на българската нация, спрямо настоящето и бъдещето на нашето отечество. Доведен в течение на тия две години до положението да си недояжда поради систематичния грабеж на плодовете на труда на нашите производители и износа им в Германия, нашият народ днес е изпречен пред пряката опасност да бъде обезкръвен и разсипан, а нашата земя — разорена, понеже управниците предават и залагат всичко българско, само и само да спасяват себе си и своите берлински чорбаджии.
Нашият народ проклина днешния ден. Нашият народ и преди две години издигна глас на протест против върховното предателство спрямо България. Но той нема силата и необходимото единство, за да осуети тогава престъпния акт от 1 март 1941 година.
Изминалите две години и преживените беди и бедствия не са преминали обаче даром за нашия народ. Поучен от своя собствен опит, от борбите на другите свободолюбиви народи, вдъхновен и окрилен от геройската и победоносна борба на Червената армия, нашият народ се обединява днес в редовете на освободителния Отечествен фронт и се бори с все по-възрастваща сила, все по-смело за смъкване от власт на сегашното изменническо правителство, за изгонване на германските войски от България, за разкъсване на всички договори с хитлеристка Германия, за излизане на България от тристранния пакт, за приобщаването и към семейството на свободолюбивите народи, в първите редици на които върви братска Русия.
Днес нашият народ разполага с предпоставки, които осигуряват неговата победа, ако той се вдигне заедно, в братски съюз, с армията ни против сегашните управници — явни гробокопатели на България.
Филовци не бива да дочакат да отбелязват трета годишнина на своя родоотстъпнически акт от 1 март 1941 година.
Отечественият фронт е призован да сплоти и да поведе в близко време всички сили на нашата нация — без разлика на социално положение и на политически възгледи — на щурм за събаряне от власт на хитлеристката агентура и за създаването на истински национално правителство, способно да спаси България от войната и катастрофата и да осигури при всички условия нейната свобода и независимост.

Вълко Червенков, 
радиостанция „Христо Ботев“, 1 март 1943 г.

Завоеватели свързани с дружба, Кукриникси, 1941 г.

ИНТЕРПЕЛАЦИЯ ОТ НАРОДНИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ ДО МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ (Богдан Филов) ПРОТИВ ПРИСЪЕДИНЯВАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ КЪМ ТРИСТРАННИЯ ПАКТ И ЗА ГАРАНТИРАНЕ НЕЗАВИСИМОСТТА НА СТРАНАТА 

Господин Министър-председателю,

Водени от чувството на отговорност пред българския народ и разтревожени за неговата съдба и в изпълнение на нашия свещен дълг като народни избраници, ние неведнъж сме се обръщали към Народното събрание, към отговорните фактори и възглавяваното от Вас правителство с настоятелно искане да се направи всичко възможно, щото България да следва неуклонно прокламираната политика на мир и неутралитет. 
Само така при днешното тежко международно положение биха били запазени цялостните интереси на народа. 
Виждайки надвесилата се над страната опасност, наближаването на пожара на войната до нашите граници, ние биехме тревога и сочехме опасността, че не е изключено преминаването през България на чужди войски и нашата територия да стане арена на военни действия. 
Ние неведнъж в питания, запитвания е речи сме посочвали на отговорните фактори пътищата и средствата, с които могат да се гарантират мирът, неутралитетът и цялостта на страната. Правителството обаче не се отзова на всички наши напомняния и предупреждения. 
Днес ние и целият български народ сме поставени пред свършени факти: подписан е протоколът за влизане на България в Тристранния пакт и едновременно с това през българска земя преминават чужди войски. 
Ние, подписалите народни представители, считаме че с това се прави една опасна историческа стъпка. Нарушена е прокламираната от правителството политика на мир и неутралитет, защото България формално се обвърза с една от воюващите страни. Считаме, че влизането на България в Тристранния пакт създава много евентуалности, неизвестности и изпречва българския народ пред опасността от война. 
Като правим тия констатации и отбелязваме заблуждението. в което досега е държан българският народ, че ще се запазят мирът и неутралитетът на България спрямо воюващите страни; 

Искаме да ни се отговори:

1. Кои върховни интереси продиктуваха присъединението на България към Тристранния пакт и не съзирате ли опасностите, на които страната се излага с това? 
2. По кой начин смятате да запазите мира и неутралитета, горещо желани от целокупния български народ. 
3.Във връзка с декларацията, която се направи, желаем да знаем по какъв начин ще се запазят мирът със съседните страни и нашият неутралитет с неутралните велики сили. 

С уважение:

Н. Мушанов, Н. Джанков, проф. П. Стайнов, Ат. Къдрев, д-р Н. Сахаров, Д. Илиев, д-р Л. Дюгмеджиев, Авр. Гачев, А. Държански, Деню Георгиев, Т. Поляков, д-р В. Георгиев, Дичо Тодоров, (П.) Митев, Белю Алексиев, Д. Захариев, Т. Новаков 

2 март 1941 г.

Българския хляб (хлебарки), Кукриникси, 1943 г.

„ЕДНА ФАТАЛНА СТЪПКА“ – ДЕКЛАРАЦИЯ НА ЦК НА БРП ПРОТИВ ПРИСЪЕДИНЯВАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ КЪМ ТРОИНИЯ ПАКТ И ДОПУСКАНЕТО НА ГЕРМАНСКИ ВОЙСКИ В СТРАНАТА, ЗА СКЛЮЧВАНЕ НА ПАКТ ЗА ВЗАИМОПОМОЩ СЪС СССР 

6 март 1941 г.

Зад гърба на българския народ и против волята му правителството на проф. Филов присъедини България към Тройния пакт и реши допущането на германски войски в България. Окачвайки България на колесницата на един от воюващите лагери, правителството вкарва фактически нашата страна в империалистическата война и я превръща в театър на военни действия между германските и английските империалисти. Правителството измени на тържествените обещая, давани от него пред българския народ, за запазване мира и неутралитета на страната. Подобно на правителството на Радославов в 1915 г., то си послужи с измама, за да хвърли 6ългарскня народ във войната. 
Положението на страната поставена между чука и наковалнята на воюващите империалисти, беше наистина тежко. Стремейки се да създадат балкански фронт против Германия и полагайки всички усилия да нарушат спокойствието и мира на балканите, английските подпалвачи на войната създадоха повод на германските империалисти да оправдаят своето навлизане в България. Положението далеч не беше безизходно. Мирът и неутралитета на Българин можеха да се запазят, страната можеше да остане вън от войната. Достатъчно беше за тази цел да се приеме съветското предложение за сключване пакт за взаимна помощ. Българският народ единодушно посочи тоя изход. 
Правителството отхвърли предложението на неутралния и невоюващ Съветски съюз под предлог, че по тоя начин България можела да бъде оплетена във военни усложнения и да загуби националната си независимост. Вместо това и въпреки изричната воля на огромното болшинство от българския народ то предпочете да свърже съдбата на България с воюваща Германия и да допусне фактически окупирането на България от германски войски. С това правителството показа всичкото лицемерие и фалш на своята политика. То показа, че се ръководи не от волята и интересите на българския народ, а от интересите на шепа спекуланти и авантюристи, готови да жертват страната за целите на чуждите империалисти. 
За да измами българския народ, правителството се опитва да представи своята авантюристична и гибелна за България политика като одобрявана от Съветския съюз. Това лъжливо твърдение бе категорично опровергано от съветското правителство. В официалната декларация на Комисариата на външните работи на СССР от трети март т. г. бе заявено, че съветското правителство не може да окаже каквато и да било подкрепа на българското правителство в провежданата от него политика, „защото тая политика води не към укрепване на мира, а към разширяване на сферата на войната и вмъкването на България в нея“. 
Заедно с огромното болшинство на българския народ Работническата партия осъжда решително авантюристичната политика на правителството на цар Борис и проф. Филов, която ще докара неизмерими бедствия и страдания на народа и ще го доведе до нова национална катастрофа. Цялата отговорност в тая фатална политика ще падне върху управляващата реакционна и авантюристична клика, която с насилие и измама тласка България по пътя на войната. Отговорност носят също така и английските оръдия (като григорвасилевци, кръстюпастуховци, вергилдимовци и компания), които служейки като проводници на английските провокаторски машинации и водейки гнусна борба против българо-съветскня пакт, улесниха фактически авантюристичната политика на правителството. Българският народ не храни никакво доверие към днешното правителство и отказва каквато и да било подкрепа на неговата противонародна политика. С още по-голямо усърдие, но-голяма упоритост и решителност той ще продължава своята борба против империалистическата война, против подпалвачите на войната на Балканите от двата империалистически лагера и техните агенти в страната за мир, за приятелство и взаимна помощ със СССР. Българският народ е убеден че само едно народно правителство, опиращо се на волята и доверието на народа и сключило пакта за взаимна помощ със СССР, ще може да извади страната от гибелния път на войната. по който го е тикнало днешното правителство, да осигури нейната свобода и независимост и да обезпечи мирното осъществяване на българските национални искания. 

Долу империалистическата война! 
Долу подпалвачите на войната на Балканите! 
Да живее мирът и братството между балканските народа! 
Да живее пактът за взаимна помощ със СССР, поборник за мира и защитник на малките народи! 


Популярни публикации от този блог

Балада за комуниста – Веселин Андреев

Песни за една страна – Испанска хроника

Христо Ясенов - три стихотворения