В памет на Джани Родари – балета „Чиполино“

Балета „Чиполио“ е създаден по повестта за деца „Приключенията на Лукчо“ (Приключенията на Чиполино) от италианския писател Джани Родари. Музиката е на композитора Карен Хачатурян, племенник на известния композитор и автор на балета „Спартак“ – Арам Хачатурян. Балета за първи път е изпълнен в Киевският академичен театър за опера и балет през 1976 година. Повестта “Приключенията на Лукчо“ е достъпна в Моята библиотека.


Балета „Чиполино“ е в изпълнение на Магнитогорският театър за опера и балет.

Либрето на балета:


Първо действие: Слънчев италиански град. Пазарния площад. Жителите на вълшебното градче на плодовете и зеленчуците радостно танцуват. Сред тях се появява и Чиполино. Веселбата продължава до появата на Домата, който се опитва да опази обществения ред. Изведнъж целия площад притихва, появява се принц Лимон със своята свита и прочита нов указ. Народа протестира, а Чиполино замислен за тази несправедливост, настъпва принца по крака
Принц Лимон силно крещи, а бащата на Чиполино – Чиполоне признава, че той е направил това. Стражата отвежда Чиполоне, а принца се прибира със свитата си. Чиполино е отчаян. Цигуларя Круша му повдига настроението. След това се появява стареца Тиква с няколко тухли и всички помагат на стареца да си построи дом. Изведнъж се появява Домата с двама стражари и между тях и Чиполино става спречкване. Чиполино заставя Домат да се разплаче и той бяга със стражарите. Но се появяват лимончетата и разрушават дома а Тиква. Чиполино се заклева да отмъсти на насилниците.

Второ действие: Граф Вишнничка танцува заедно със своите приятели в двореца. Настъпва време за урок по танци и влиза Магданоза. Когато урока завършва пред Магнолия и Вишничка се представя Чиполино и разбира от тях, че Чеполоне е заточен. Той освобождава баща си. Започва преследване на Чиполино, но той избягва от стражите. През това време в замъка на графиня Вишня тече великолепен бал, на който присъства стопанката на замъка и самия принц Лимон. На принца съобщават за бягството и балът завършва.

Трето действиеОтново започва преследване на Чиполино. Той скрива баща си и приятелката си Репичка, но самият той е заловен от стражата. Затварят Чиполино в затвора. Узнали за това, Вишничка и Магнолия взимат ключа за подземието от стражата и освобождават Чиполино. През това време гвардията на принц Лимон, начело със самият принц решават да разстрелят всеки и всичко в града с оръдия. Но принц Лимон и Домат сами попадат в оръдието. Раздава се изстрел, злодеите вече никъде не се виждат. Всички се радват, а после се появява опечаления Тиква. Всички са съгласни да му помогнат и построяват за него нов дом.

Приятно гледане!

Популярни публикации от този блог

Балада за комуниста – Веселин Андреев

Песни за една страна – Испанска хроника

Христо Ясенов - три стихотворения