Американската демокрация е най-демократичната в света!


Два месеца след японската бомбардировка над Пърл-Харбър, президента на САЩ Франклин Рузвелт подписва указ №9066, в който се нарежда, всички около 120 000 американци от японски произход, живеещи по западното крайбрежие на САЩ, повечето от които са и американски граждани, да бъдат принудително преселени в 10 концлагери, разположени по цялата територия на САЩ. Затварянето на американците от японски произход в концентрационни лагери по време на Втората световна война е едно от най-значимите нарушения на човешките права в американската история.
Дори през тези години, против политиката на насилствено преселване се противопоставят някой американци, в това число известния фотограф Ансел Адамс, който през лятото на 1943 година е направил първото си посещение в лагера Манзанар в планината Сиера-Невада.
Поканен от старейшините, Адамс е заснел документално условията за живот на обитателите на лагера. Виждаме на тях, облечена в най-красивите си дрехи, седем годишната Мей Янаги със своята бременна майка Кенуе Янаги как очакват преместването.
Фотографиите са публикувани в книга със заглавие „ Родените свободни и равни: История на лоялните японо-американци“.
Адамс споделя за това свое начинание:
„Целта на моята работа бе да покаже, как тези хора, страдат от голямата несправедливост, от загубата на имущество, бизнес и професия. На тях бе им се е отдало да преодолеят чувството на поражение и отчаяние, построявайки жизнено общество в пустинна област“.
След завършването на войната, мнозина се завръщат в своите градове, но за времето прекарано в лагера те са загубили дома и бизнеса си...
Американската демокрация е най-демократичната в света!



























Популярни публикации от този блог

Балада за комуниста – Веселин Андреев

Горящото сърце на Данко – Максим Горки

Българи воювали в редовете на съветската армия – втора част