Ленин през Октомври

ЗОРАТА НА ОКТОМВРИ 1917 - филми за Октомврийската революция



„Работническо-селската революция,
за необходимостта на която през
цялото време говориха болшевиките,
се извърши!“ - Ленин


Филма е първа част на дилогия посветена на Владимир Илич Ленин и 20 годишнината от Октомврийската революция, включваща също и филма „Ленин през 1918 година“.

1917 година. Петроград. Завърнал се от Финландия, Ленин заедно със своите съратници разработва плана на въоръженото въстание и го осъществява. Във филма са показани всички важни революционни събития: подготовката за въстанието във фабриките и заводите на Петроград, легендарния изстрел на „Аврора“, щурма на Зимния дворец. Филмът завършва с провъзгласяването на победата на Октомврийската революция на II Конгрес на съветите с думите на Ленин: „Работническо-селската революция, за необходимостта на която през цялото време говориха болшевиките, се извърши!“

За съжаление, в духа на времето на създаване на филма, в него е приписана измяна на изтъкнатите болшевики Каменев и Зиновиев, Лев Троцки е напълно заличен и е дадено „едно рамо“ преднина на Йосиф Сталин. Публикуваме оригиналната версия на филма преди промените от 1956 и 1963 година, когато по най-брутален начин са отстранени изображения и откъси със Сталин.



„Ленин през Октомври“, 1937 година.

Производство: Мосфилм 1937 година
Режисьор: Михаил Ром, Дмитрий Василев
Сценарий: Алексей Каплер
Актьори: Борис Щукин, Николай Охлопов, Василий Ванин и др.
Награди: Държавна премия първа степен за режисьора Михаил Ром и артистите Борис Щукин и Николай Охлюпов през 1941г.

Плакат за филма.

Плакат за филма.

Популярни публикации от този блог

Балада за комуниста – Веселин Андреев

Песни за една страна – Испанска хроника

Христо Ясенов - три стихотворения