Донецко-Кривойрожката съветска република

ЗОРАТА НА ОКТОМВРИ 1917 - документи


През есента на 1917 година в Украйна протичат бурни събития. В Киев, Централната рада е провъзгласила своята власт над страната, а в Харков категорично възразяват против това болшевиките начело с Артьом. Така на 4 септември 1917 година на конференцията на фабрично-заводските комитети в Харков, Артьом заявява „В настоящия момент ние сме скъсали с Временното правителство и престъпваме към образуване на наша власт, към организация, която ще обхване целият Донецки басейн...“. В края на октомври, още преди създаването на Червената армия, под ръководството на Артьом се организират напълно боеспособни части. 


През декември 1917 година в Киев се свиква първия Всеукраински конгрес на Съветите, на който Централната рада със всички достъпни средства осигурява за себе си голямо мнозинство. Киевските болшевики, Затонски, Скрипник, Бош и други са принудени да напуснат конгреса и да се преместят в пролетарския Харков. В същото време тук се провежда третия Конгрес на Съветите на Дон-Крив-бас, признат водач на който е Артьом. Трябва да се отбележи, че киевските другари тук не били приети особено топло. Противоречия между ленинското ръководство, защитаващо идеята за единна Съветска Украйна заедно с Донецка област и от друга страна ръководителите на Донецко-Кривойрожката съветска република са налице. В края на 1917 им се е отдава да се договорят и на 25 декември в Харков, конгресът на Съветите провъзгласява образуването на Съветска Украйна.  Артьом е избран за член на Централната изпълнителна комисия (ЦИК) на Съветите на Украйна и влиза в състава на съветското украинско правителство - Народен секратариат, в което заема длъжността на Народен секретар по промишлеността и търговията.


Скоро бил сключен Бресткия мирен договор (Привърженик, на което бил и Артьом.) и политическата обстановка в Украйна рязко се изменила. Немските войски бързо нахлули в Украйна. Тук отново се прославила Донецко-Кривойрожката съветска република, на която Артьом станал Председател на Совнаркома и Комисар на народното стопанство.

Артьом
Създаването на Донецко-Кривойрожката съветска република било възприето нееднозначно от централните органи на съветската власт. Яков Свердлов разбирайки за случилото се,  телеграфирал: „Отделянето считаме за вредно“. На правителството на Донецко-Кривойрожката съветска република се отдало да организира сериозен отпор на войските на Централната рада и Германия.

Обаче след  прогонване на немските окупатори на 17 февруари 1919 година било прието постановление на Съвета на отбраната на РСФСР за ликвидация на Донецко-Кривойрожката съветска република.

Популярни публикации от този блог

Балада за комуниста – Веселин Андреев

Песни за една страна – Испанска хроника

Българи воювали в редовете на съветската армия – първа част