Гласовете им са присъда

На 21 април 1967 година, "черните полковници" извършват преврат в Гърция, така се слага началото на най-кървавата хунта в Европа след Втората световна война. Хиляди комунисти и патриоти са измъчвани и убивани, други хиляди са прогонени от родината си... Най-светлите умове въстават против мракобесието:

Георгиос Сеферис



„това е състояние на силно вцепенение, при което всички онези духовни ценности, които успяхме да опазим с труд и агония, са на път да потънат в блатисти, застояли води. Както се знае, нещата с диктаторските режими в началото може да изглеждат лесни, но в края неизбежно чака една трагедия.” - Георгиос Сеферис


През 1971 година великият гръцки поет и нобелов лауреат Георгиос Сеферис умира в Атина. Погребението му се превръща в огромна демонстрация - против диктатурата и за демокрацията



Микис Теодоракис


Първо забраниха музиката му, после го хвърлиха в затвора, след това го интернираха и изолираха в концентрационни лагери, накрая го прогониха от родината му. А неговата музика и днес е знак на Гърция и Свободата.


На гръцката земя, 

под гръцкото небе 
настъпи черна нощ другари.
Плачете с моя глас, 
плачете с моя глас 
за моята земя другари.
Набучена на щик, 
разпъната на кръст 
погазена е тя другари.

А морето е нежно синьо 
и планините ведри до небето.
Вика ни в нощта южното небе, 
пълно със звезди и лунен блясък.
Но зовът му е тъй далечен 
и брегът му е бряг без песен
и блести пред нас гръцкото море 
пълно с тъга и празни лодки.

Прегърнете ни златни хора, 
помогнете ни мили хора,
за да слезе пак слънцето при нас 
и да спре луната да свети за миг,
че на всички е светлината, 
че за всички е свободата. 

Нека всеки цвят, нека всеки лъч 
бъде ваш и наш другари верни.




Василис Василикос и Костас Гаврас


Василис Василикос е автор на над 100 книги. Военната хунта го прогонва от родината. В чужбина се среща с режисьора Костас Гаврас, който създава по неговия роман "Дзета" разобличителен филм за мракобесието и насилието. Семейството на режисьора Костас Гаврас е прогонено от Гърция по време на гражданската война.




Целият филм: https://ok.ru/video/1589758593646

Музика към филма от Микис Теодоракис: https://youtu.be/kvfqjaGiBec

Янис Рицус


Великият поет на Гърция в годините на нацистката окупация се включва в Национално-освободителния фронт на Гърция (ЕАМ) и Народно-освободителната армия на Гърция (ЕЛАС). Активен деец на антифашистката съпротива.
По време на Гражданската война в Гърция, поетът е затворен в периода 1948 -1952 г. в концлагерите на островите Лемнос, Макронисос, Ай Стратис. 
След преврата на на „черните полковници” (1967) поетът е хвърлен в концлагерите на островите Лерос и Ярос, а после е затворен в строга изолация на остров Самос. Освободен под натиска на гръцката и световна (Неруда, Пикасо, Арагон) общественост.



В хартията също има отверстия

от куршуми безброй.
Те почти не се забелязват,
но ти се вгледай добре -
на тия места
хартията е много по-бяла.

Популярни публикации от този блог

Балада за комуниста – Веселин Андреев

Горящото сърце на Данко – Максим Горки

Българи воювали в редовете на съветската армия – втора част